DOK POSTOJE SAD, IZRAEL NIJE SAM Blinken uputio snažnu poruku podrške Jevrejima u Tel Avivu (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Okt.2023, 16:11

"DOK POSTOJE SAD, IZRAEL NIJE SAM" Blinken uputio snažnu poruku podrške Jevrejima u Tel Avivu (VIDEO)

Američki državni sekretar je istakao da su prve pošiljke američke vojne pomoći već stigle u Izrael, a da su naredne već na putu.

Sve dok postoje SAD, Izrael nikada neće morati da se brani sam, izjavio je danas američki državni sekretar, Entoni Blinken, tokom posete Tel Avivu, u znak solidarnosti.

Blinken je istakao da Izraelu prenosi poruku da će Amerika uvek biti uz njega i da neće morati sam da se brani, iako je možda dovoljno jak da to učini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Blinken je rekao da postoji ogromna dvostranačka podrška u američkom Kongresu za bezbednost Izraela i da će Tel Aviv dobiti kontinuiranu podršku SAD.

Blinken je, posle razgovora sa izraelskim premijerom, Benjaminom Netanjahuom, rekao da boravi u poseti Izraelu u neverovatno teškom trenutku za izraelski narod i ceo svet.

Antony Blinken issues a warning to 'any adversary thinking of taking advantage of the current crisis to attack' and says the US 'has Israel's back'.

Read more: https://t.co/mkGcjw9Msf pic.twitter.com/wHkN9Ky3TL

— Sky News (@SkyNews) October 12, 2023

Blinken je upozorio ostale zemlje i aktere da se ne mešaju u sukob Izraela i Hamasa jer SAD, kako je naveo, čuvaju leđa Tel Avivu.

- Hamas želi da uništi Izrael i ubije Jevreje - istakao je Blinken.

On je, međutim, naveo da se moraju preduzeti mere predostrožnosti da se izbegne povreda civila svih nacionalnosti.

Najmanje 25 Amerikanaca ubijeno je u napadu militanata palestinskog islamističkog Hamasa u Izraelu, rekao je Blinken, navodeći da Vašington blisko sarađuje sa Izraelom da bi se obezbedilo oslobađanje ljudi koje je Hamas uzeo kao taoce.

Blinken se osvrnuo i na lične momente, navodeći priču o svom jevrejskom poreklu i svom dedi koji je bežao od pogroma u Rusiji i o očuhu koji je preživeo nacističke koncentracione logore.

Američki državni sekretar je rekao da zbog toga razume koliko masakri koje su počinili militanti Hamasa izazivaju mučna prisećanja kod Jevreja širom sveta.

- Nemoguće mi je da gledam fotografije ubijenih porodica, kao što su majka, otac i troje male dece ubijene dok su se sklanjale u svom domu u kibucu Nir Oz, a da ne mislim na svoju decu - naveo je Blinken, preneo je Times of Israel.

Secretary of State Antony Blinken forcefully reaffirmed U.S. support for Israel as he stood next to Prime Minister Benjamin Netanyahu following the recent terrorist attack.

Blinken's message, which came from Israel on Thursday afternoon local time,https://t.co/9b04nRWHx0

— Conservative News Daily (@ConservNewsDly) October 12, 2023

Blinken je istakao da je to samo jedan od niza Hamasovih terorističkih akata koji se mogu uporediti sa najgorim napadima Islamske države.

On je izjavio i da svako ko želi mir mora da osudi Hamasovu vladavinu terora i da Izrael ima pravo i obavezu da se brani.

Blinken je ocenio da je, istovremeno, narod Izraela pokazao neverovatnu hrabrost i solidarnost i naveo primer jednog starijeg čoveka koji je vozio više od sat vremena do kibuca pod opsadom naoružan samo pištoljem i spasao svoju decu i unuke.

Američki državni sekretar je pozdravio stvaranje izraelske vlade nacionalnog jedinstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Raste broj američkih žrtava, SAD neće slati trupe u Izrael, Blinken u Tel Avivu

Izvor: VOA, 12.Okt.2023

Broj Amerikanaca ubijenih u napadima Hamasa na Izrael povećao se na 27, dok se za 14 njih traga, naveo je portparol Saveta za nacionanu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi. Američka vlada namerava da započne evakuaciju Amerikanaca iz Izraela. "Od 13. oktobra obezbedićemo čarter letove da bismo...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.