DOK GA JE TRAŽIO INTERPOL RADIO JE KAO PICA MAJSTOR! Posle 16 godina skrivanja pao čuveni italijanski mafijaš (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Feb.2023, 22:07

DOK GA JE TRAŽIO INTERPOL RADIO JE KAO PICA MAJSTOR! Posle 16 godina skrivanja pao čuveni italijanski mafijaš (FOTO)

Italijanski mafijaš uhapšen dok je radio kao pica majstor.

Italijan Edgardo Greko, za koga se veruje da je član moćne kalabrijske mafije Ndrangeta uhapšen je danas u Sent-Etjenu u Francuskoj posle 16 godina bekstva, saopštio je Interpol.

Tog šezdesettrogodišnjaka osuđenog na doživotni zatvor u Italiji uhapsila je francuska policija zahvaljujući informacijama dobijenih od italijanskih karabinjera, a dve zemlje dele podatke na osnovu projekta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << I-Can (Saradnja Interpola protiv Ndrangete).

Uhapšen je oko 1.40 jutros u jednoj ulici u gradu. Edgardo Greko, 63, izašao je danas popodne pred tužioca u Lionu koji ga je zvanično obavestio o nalogu za hapšenje italijanskih vlasti. On je rekao da odbija da bude predat italijanskim pravosudnim vlastima i stavljen je u pritvor.

Italian fugitive Edgardo Greco tracked down as pizza maker after 16 years https://t.co/FgZM4suA71

— BBC News (World) (@BBCWorld) February 2, 2023

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi je preko Tvitera izrazio zadovoljstvo što se nastavljaju hapšenja opasnih begunaca zahvaljujući zajedničkom radu i međunarodnoj saradnji policijskih snaga.

Edgardo Greko, osuđen na doživotni zatvor 2006. godine u Italiji zbog ubistava, otišao je u Francusku iste godine, prema francuskom tužilaštvu.

Bio je vlasnik restorana Kafe Rosini, od juna do novembra 2021. prema istom izvoru.

Prema svedočenjima i dokumentima u koje imao uvid Frans pres on se vodio pod podimenom Paolo Dimitrio i radio je u više italijanskih restorana u Sent-Etjenu.

Italijanski karabinjeri rekli su da je protiv njega tužilaštvo u Katanzaru u Kalabriji izdalo evropski nalog za hapšenje 2014. godine pošto je osudjen na doživotni zatvor za ubistva počinjena u januaru 1991. i pokušaju ubistva u julu 1991. godine.

Condannato per un duplice omicidio del 1991

https://t.co/B0kqoems5F

— Open (@Open_gol) February 2, 2023

On je pobegao dok je bio u pritvoru. U to vreme bio je deo klana Perna-Prano, koji je bio najveći u gradu Kosenca gde je živeo.

Njegovo hapšenje usledilo je nedelju dana posle velike policijske operacije protiv mafije u Kalabriji. Oko 300 pripadnika bezbednosnih snaga učestvovalo je u toj operaciji, kada su zaplenili dobra u vrednosti iznad 250 miliona evra. Stotinama članova te organizacije se trenutno sudi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.