DOJČE VELE: 2016. je GODINA UŽASA, u svetu vlada HAOS

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Dec.2016, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOJČE VELE: 2016. je GODINA UŽASA, u svetu vlada HAOS

Šta nas čeka u 2017. godini?

Ratovi, krize, posrtanje Evropske unije, novoizabrani predsednik SAD Donald Tramp i trijumfalni ruski predsednik Vladimir Putin - sve je to otvorilo pitanja čiji će se rasplet nazreti tek 2017. godine, piše u komentaru "Dojče vele" navodeći da je godina za nama bila godina užasa.

- I 2016. je bila annus horribilis, godina užasa. U svetu vlada haos: na Bliskom istoku se vode grozni ratovi - u Siriji, Jemenu, Libiji, Iraku. Takozvana >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Islamska država, vrhunac brutalnog, ubilačkog, fundamentalističkog terora, još nije pobeđena -  navodi u komentaru glavni urednik "Dojče velea" Aleksander Kudašef.

Prema njegovim rečima, autokrate, despoti, diktatori trajno su uništili nežne izdanke Arapskog proleća i to s odrazom na čitav region, koji svakako može biti epicentar jedne političke i društvene eksplozije koja bi uzdrmala ceo svet - što će se možda i dogoditi.

Izgleda kao da Bliski i Srednji istok tonu u neki tridesetogodišnji rat u kojem klanovi, plemena i verske zajednice vode ogorčene borbe.

Sa druge strane, piše Kudašef, Evropa, na čije obale stižu izbeglice sa Bliskog istoka, i sama je uzdrmana, jer je izbeglička kriza jasno pokazala da je "evropska solidarnost" u najboljem slučaju fraza koja dobro zvuči, ali koja ne važi u politici.

Glavni urednik DW navodi da je EU ugrožena i da ni sama ne može da se odluči u kojem smeru bi putovanje trebalo nastaviti.

- Pri tom je već sada sigurno da će se, pored istočnoevropskog povratka nacionalnim državama i identitetu, i u zapadnoj Evropi menjati odnosi moći: u Holandiji očigledno preko Gerta Vildersa, a Francuska će u svakom slučaju dobiti novog predsednika - verovatno jednog katoličkog tačeristu, što je ravno revoluciji - kaže.

On navodi i da se i u Nemačkoj "koja trenutno deluje kao utočište stabilnosti" u septembru održavaju izbori i da niko trenutno ne može da zamisli da Angela Merkel - u kojoj god koaliciji - neće više biti kancelarka.

Kaže da je Merkel bastion u oscilacijama svetske politike i to više od jedanaest godina, ali da će i u Nemačkoj desničarsko-populistička i nacionalno-egoistična stranka "Alternativa za Nemačku" ući u Bundestag - sa više mandata nego što je mnogima po volji.

 - I ovde pobeđuju desničarske ideje, iako to neće biti dovoljno za preuzimanje vlasti. Nemačka će i dalje imati stabilnu vladu. I stoga je Nemačka sigurno sidro u nemirnoj i neprijatnoj svetskoj politici. I to iako je zemlju neposredno pred Božić duboko potresao teroristički napad u Berlinu - dodaje on.

Kao sledeću nesigurnost, autor navodi to što u SAD na vlast dolazi Donald Tramp.

 - Hoće li taj predsednik biti uračunljiv? Kakvu spoljnu politiku će voditi taj biznismen? Hoće li spoljnopolitičke odnose shvatiti kao sklapanje dilova ili kao diplomatsku veštinu? Da li će se u globalnoj politici takođe postaviti kao najmoćniji na svetu? I pre svega: da li sebe vidi kao deo Zapada - ili vidi i sledi samo parolu Make America great again? Svašta će se otkriti 2017 -  kaže.

Kako objašnjava, godina je u svetskoj političkoj sceni donela renesansu Rusije i Vladimira Putina.

- Rusija nije tek regionalna sila, kako je odlazeći predsednik Obama jednom prilikom prezrivo zaključio. Rusija se upliće u događanja na Bliskom istoku i u Evropi - navodi.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.