DOGOVORENE VELIKE REFORME U BOSNI I HERCEGOVINI! Evo kako će se ubuduće birati članovi Predsedništva! Koalicija iz Sarajeva sprema BLOKADU?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2024, 15:50

DOGOVORENE VELIKE REFORME U BOSNI I HERCEGOVINI! Evo kako će se ubuduće birati članovi Predsedništva! Koalicija iz Sarajeva sprema BLOKADU?!

Veliki pomak u politici Bosne i Hercegovine

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon današnje sednice Hrvatskog narodnog sabora rekao da je ostalim partnerima u vlasti na nivou BiH poslao predlog izmena Izbornog zakona.

To je bila njegova dogovorena obaveza nakon što su lideri srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda nedavno usaglasili platformu za reforme u BiH.

Ključna stavka koju je trebao da razradi tiče se izbora članova Predsedništva >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bosne i Hercegovine, što je za Hrvate već dugo sporna procedura. Naime, do sada su bošnjački glasovi iz Federacije BiH mogli da odlučujuće utiču na to ko će biti član Predsedništva ispred hrvatskog naroda.

Da bi se ta sistemska anomalija ispravila, Čović je predložio sledeće: 

- Ništa se ne menja u Republici Srpskoj, ni u Federaciji BiH pri izboru bošnjačkog člana Predsedništva, ali smo dodali uslovnu kategoriju. To je da onaj ko bude prvoplasirani pri izboru hrvatskog člana, mora biti prvi u barem tri kantona od pet kantona (ZHK, HNK, SBK, Kanton 10 i Posavski). Ako ne bude u tri, onda bar u dva kantona. Ako ne bude u dva, barem da bude u jednom kantonu - obrazložio je Čović.

Kaže da bi taj kandidat morao biti prvi u tri kantona od pet kantona u kojima živi veći procenat hrvatskog stanovništva, "kako bi se sprečilo da 99% onih koji nisu Hrvati biraju člana Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda".

Međutim, iz Sarajeva se već javljaju nagovešaji ozbiljne borbe protiv navedenog dogovora o reformama. U protivljenju istom udružile su se SDA Bakira Izetbegovića i DF Željka Komšića, koji prete blokadom kvoruma u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

(Srbija Danas/M.B)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Šta piše u predlogu izmena Izbornog zakona BiH koji je Čović poslao kolaiconim partnerima?

Izvor: Danas, 22.Jan.2024

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) Dragan Čović izjavio je danas da je koalicionim partnerima na državnom nivou poslao predlog izmena Izbornog zakona BiH, koji je izrađen u skladu sa rezultatima dogovora predstavnika vladajućih stranaka na nedavno održanom sastanku u Laktašima...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.