DOGOVOR POSTIGNUT

Izvor: Kurir, 16.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOGOVOR POSTIGNUT

SRS, DSS i SPS usaglasili principe, novi gradonačelnik verovatno Aleksandar Vučić

BEOGRAD - Srpska radikalna stranka, Demokratska stranka Srbije i Socijalistička partija Srbije nastaviće razgovore o formiranju vlasti u Beogradu na osnovu juče dogovorenih pet principa kojima će se rukovoditi buduća gradska uprava, saopštili su predstavnici tih stranaka na konferenciji za novinare.Kandidat SRS za gradonačelnika Aleksandar Vučić rekao je da su svi složni oko pet principa, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ali da o kadrovskim rešenjima nije bilo govora.

- Principi su socijalna pravda, ubrzani i ravnomerni razvoj Beograda, efikasno upravljanje komunalnim principima, javnost u radu uprave, borba protiv korupcije i izgradnja neprofitnih stanova - kazao je Vučić.

Istakavši da odlazeća gradska vlast sada uništava papire, Vučić ih je zamolio da to više ne čine. Gensek SRS je dodao i da ga ne plaše najavljene demonstracije.

- Svi imaju pravo na demonstracije, ali ih upozoravam da ne sklanjaju papire. Mogu da demonstriraju do mile volje, sve dok ne ruše ništa i ne ugrožavaju ničiju fizičku bezbednost - poručio je Vučić.

Dok je portparol DSS Andreja Mladenović rekao da nisu pregovarali s DS i da će podržati Vučića, predstavnici PUPS Milan Krkobabić i Aleksandar Antić iz SPS nisu hteli konkretno da odgovore kako će glasati prilikom izbora gradonačelnika.

- Naša koalicija nije tu da bi nekoga podržavala. Mi ćemo razgovarati o rešenju za Beograd. Smatram da je Vučić najlogičnije rešenje, ali o imenima do sada nismo razgovarali - pokušao je Antić da objasni.

On je rekao i da su predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS tu kako bi pokazali političku volju i spremnost da s radikalima i DSS formiraju vlast u Beogradu. Milan Krkobabić iz PUPS bio je još suzdržaniji.

- Ovi pregovori neće biti ni brzi, ni laki, ni jednostavni. Principi socijalne pravde i borbe protiv siromaštva najvažniji su za ovu koaliciju - rekao Krkobabić.

Andreja Mladenović je morao da objašnjava zašto umesto njega na svečanu pres konferenciju u hotelu „Holidej in“ nije došao kandidat DSS za gradonačelnika Aleksandar Popović.

- On bi sigurno bio ovde, ali iz zdravstvenih razloga nije mogao da dođe - rekao je Mladenović, a Vučić se nadovezao da se svakodnevno viđa i čuje s Popovićem.

Na konferenciji za novinare je umalo došlo do incidenta kada je predstavnik pokreta „Evropa nema alternativu“ Srećko Šekeljić Vučiću rekao da „nikada neće postati gradonačelnik Beograda, jer Beograđani to neće dopustiti i da će, ako bude bilo potrebno, organizovati i demonstracije“. Vučić mu je poručio da bi mogao da ga izbaci iz sale da to hoće, ali da ne želi i rekao mu da „ne plaši građane Đilasovim demonstracijama“.

Pre konferencije za novinare ispred hotela „Holidej in“ okupilo se dvadesetak predstavnika pokreta „Evropa nema alternativu“ s transparentom „Ne dam ti Beograd“. Dok su oni uzvicima „ua“ propratili Vučićev dolazak, on im je uzvratio mahanjem.    [ antrfile ]

ZORAN ALIMPIĆ: NIŠTA NIJE GOTOVO

Proteći će nekoliko nedelja, ako ne i meseci dok se ne postigne dogovor o koaliciji na gradskom nivou, izjavio je juče v. d. gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić, komentarišući najave u javnosti o postignutom koalicionom dogovoru radikala i socijalista za gradske organe vlasti.

- Uobičajeno je kod nas da pregovori umeju da se iskomplikuju, naročito kad se sa principa pređe na kadrovska pitanja - rekao je Alimpić, dodavši da on ne vodi nikakve pregovore i da čeka da ga odborničke grupe obaveste o eventualnim koalicionim dogovorima. Kako to kod nas obično biva, dogovori se postižu pri kraju isteka roka, dodao je Alimpić.

- Prvo očekujem konačne rezultate izbora, onda ću uz konsultacije sa šefovima odborničkih grupa sazvati konstitutivnu sednicu Skupštine grada i tek tada će se znati ko će biti gradonačelnik - istakao je Alimpić.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.