DOBRO SE PRIPREMITE, VREME ĆE BITI LUDO: Poznati srpski meteorolog izdao prognozu za narednu nedelju - prava klackalica

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Maj.2021, 14:26

DOBRO SE PRIPREMITE, VREME ĆE BITI LUDO: Poznati srpski meteorolog izdao prognozu za narednu nedelju - prava klackalica

Od petka toplije, a za sledeći vikend temperature oko 25°C, uz uglavnom pretežno sunčano vreme i tek ponegde posle podne i uveče uz lokalne pljuskove sa grmljavinom.

Kao i u prethodnom, tako nas i narednih 7 do 10 dana očekuje česta smena toplih i hladnih vazdušnih masa, najavio je poznati srpski meteorolog Đorđe Đurić i najavio šta nas i kakva nas vremenska situacija očekuje do kraja ove i tokom sledeće sedmice?

- Sreda nam je donela prave prolećne, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i letnje temperature, a one su se kretale od 22 do 27°C, u Beogradu je bilo 25°C. U toku večeri je do Vojvodine, a u toku noći i do centralnih predela Srbije stigao je hladni front, koji je bio praćen prodorom osetno hladnije vazdušne mase, padom temperature i jakim, na udare i olujnim severozapadnim vetrom. Padavine su skoro izostale i tek ponegde je bilo slabe kiše, dok je u Banatu u toku večeri bilo predfrontalnih grmljavinskih pljuskova, koji su se vrlo brzo izmestili na istok iznad Rumunije - objašnjava meteorolog i dodaje:

- U Srbiji je danas za desetak stepeni hladnije. Preovladava promenljivo oblačno i tako će biti i do kraja dana, tek ponegde sa slabom kišom ili pljuskom sa grmljavinom, ali će u većini predela biti potpuno suvo. Maksimalna temperatura biće od 16°C na severu do 22°C na jugu Srbije, u Beogradu do 19°C.

U petak se iznad Srbije prvo očekuje advekcija tople vazdušne mase sa jugozapada. Ipak, sever Vojvodine biće pod uticajem hladnije vazdušne mase, uz oblačno, od sredine dana i kišovito vreme. Maksimalna temperatura u tim predelima biće od 18 do 20°C. U ostalim predelima Srbije očekuje se umereno oblačno i relativno toplo sa sunčanim intervalima, dok će na jugu Srbije biti sunčano. Maksimalna temperatura u ostalim predelima Srbije od 23 do 27°C, u Beogradu oko 25°C.

- Inače, hladni front koji će već tokom dana zahvatiti sever Vojvodine, krajem dana i tokom večeri preći će preko ostalih predela Srbije i Beograda, a u toku noći i preko centralnih delova Srbije i doneti osetniji pad temperature i jak, na udare prolazno i olujni severozapadni vetar, a očekuje se i jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom - rekao je meteorolog.

U subotu nakon oblačnog jutra i dela prepodneva sa kišom i jakim severozapadnim vetrom, sredinom dana razvedravanje, pa će posle podne biti sunčano, a severozapadni vetar biće u slabljenju. U subotu osetno hladnije, a maksimalna temperatura biće od 16 do 20°C, u Beogradu do 18°C.

Kao i u prethodnom, tako nas i narednih 7 do 10 dana očekuje česta smena toplih i hladnih vazdušnih masa. Kakva nas...

Posted by Djordje Djuric on Thursday, May 6, 2021

U nastavku vikenda Srbija će biti pod uticajem anticiklona, tj. vazdušni pritisak biće znatno iznad normale. Kao posledica toga u noći između subote i nedelje i u nedelju ujutro biće vedro i veoma hladno. Minimalna jutarnja temperatura u nedelju biće od 1 do 7°C, a ponegde se očekuje čak i prizemni mraz. Najhladnije biće u dolinama, kotlinama i na jugoistoku Srbije, a ponegde se očekuje i magla. Tokom dana sunčano i toplije, uz maksimalnu temperaturu oko 22-23°C. Jugoistočni vetar biće u pojačanju, pa će u košavskom području od sredine dana biti jak, na jugu Banata i sa olujnim udarima.

Početkom sledeće sedmice Srbija i naše područje nalaziće se između niskog pritiska i ciklona sa zapada i visokog sa istoka, pa će biti izražen gradijent vazdušnog pritiska. Usled takve sinoptičke situacije očekuje se snažno južno strujanje, sa kojim će dolaziti do priliva i veoma tople vazdušne mase sa severa Afrike, dok će u košavskom području duvati jak, na udare i olujni jugoistočni vetar. Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 25 do 30°C, u Beogradu do 28°C. Očekuje se osetniji pad vazdušnog pritiska, što će biti uvod u promenu vremena sredinom sledeće sedmice.

Dakle, sredinom sledeće sedmice se pod uticajem ciklona iz zapadne i centralne Evrope očekuje povećanje oblačnosti, a krajem dana i tokom noći kiša i pljuskovi sa grmljavinom. Jugoistočni vetar biće u skretanju na jugozapadni, a u sredu po prodoru hladnog fronta sa severozapada biće u skretanju na severozapadni. Prodor hladnog fronta usloviće u četvrtak i advekciju osetno hladnijne vazdušne mase sa severozapada Evrope, uz 5 do 7 stepeni niže temperature u odnosu na početak sedmice, a centar ciklona preko centralne Evrope nastaviće put prema istoku Evrope i Rusiji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.