DOBRO SE PRIPREMITE, STRAHOVITO NEVREME SAMO ŠTO NIJE STIGLO! Evo kako će se iz sata u sat kretati OLUJNI BEDEM (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Avg.2023, 08:34

DOBRO SE PRIPREMITE, STRAHOVITO NEVREME SAMO ŠTO NIJE STIGLO! Evo kako će se iz sata u sat kretati OLUJNI BEDEM (FOTO)

Očekuje nas nevreme u Srbiji.

Nevreme koje je zahvatilo Sloveniju u četvrtak uveče, juče je stiglo u Hrvatsku, dok se najveća količina padavina u Srbiji očekuje danas.

Prema projekciji sajta koji prati vremenske nepogode Zoom Earth, u subotu oko 8 ujutru kiša će zahvatiti Italiju, Sloveniju, Austriju, Češku, Poljsku, Slovačku, Mađarsku, ali i Crnu Goru i Albaniju.

Olujni oblaci u tom periodu biće iznad Jadranskog mora kod Italije, na istoku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Slovenije, deo oko Beča u Austriji i skoro nad celim crnogorskim primorjem.

Oko 11 časova olujni oblaci zadržaće se na severu Jadrana, ali i proširiti na jug između Italije i Albanije. Nakon toga se očekuje da će kiša preći i u našu zemlju.

Oko 14 časova, prema projekciji sajta, stvoriće se "olujni bedem" od Baltičkog mora na severu Evrope, koja ide kroz Poljsku, Češku, Slovačku, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju.

U tom periodu olujni oblaci biće iznad Crne Gore i albanskog primorja.

Oko 17 časova, kiše će biti u Nemačkoj, Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji, delu Mađarske, ali i u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i Grčkoj.

Olujni oblaci u tom vremenu će biti u Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji i severozapadnom delu Grčke. "Olujni bedem" ide od Mađarske i severa Srbije pa sve do grčkog ostrva Krf i Jonskog mora. Očekuje se prema projekciji da će se olujni oblaci do 20 sati zadržati u Srbiji.

Oko 20 časova, kiše će biti u Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, delu Italije, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Severnoj Makedoniji i Grčkoj (od severa zemlje do ostrva Lefkada, Kefalonija i Zakintos).

Olujni oblaci u tom periodu biće u centralnom delu i severoistoku Srbije.

Oko 23 časa kiše će biti u Nemačkoj, Britaniji, Holandiji, Belgiji, Poljskoj, Litvaniji, Letoniji, Rusiji, Slovačkoj, Mađarskoj, Austriji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i delu Grčke, kao i iznad Jadranskog mora.

U tom vremenu olujni oblaci biće iznad Rumunije, Mađarske i juga Srbije.

U većem delu Slovenije jako olujno nevreme izazvalo je u noći sa četvrtka na petak bujične poplave used kojih je nastala veća materijalna šteta, a poplavljeni su kuće i putevi.

Najviše su pogođeni regionalni centri Celje, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Nova Gorica, Postojna, Ptuj i Slovenj Gradec, prenosi Srna.

Najjači pljuskovi bili su na području južnog podnožja Julijskih Alpa, te na području između Idrijskog Hribovja prema Gorenjskoj i Koruškoj.

Najmanje troje ljudi je nastradalo od posledica nevremena i katastrofalnih poplava koji su u poslednja 24 sata zahvatili Sloveniju, javlja slovenačko "Delo".

Podaci ARSO pokazuju da je u delovima severne, severozapadne i centralne Slovenije palo više od 100 milimetara kiše u roku od 24 sata, što je u prosečna mesečna količina padavina.

Prema prognozi, očekuje se da ce kiša nastaviti da pada i u subotu, i za te delove zemlje izdato je crveno upozorenje jer su se reke u pojedinim delovima već izlile.

Pomoćnik direktora RHMZ-a Goran Mihajlović rekao je da će u subotu, od sredine dana, u većini krajeva biće nestabilno vreme, sa uslovima za pljuskove sa grmljavinom, obilnije padavine, naročito na području Banata, u delovima Beograda, Šumadije i Pomoravlja, rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, moguć je i olujni vetar, ali ne orkanske jačine.

Mihajlović ističe da su najavljene količine padavina i grmljavina u kategoriji opasnih vremenskih pojava, ali se ne očekuje da našu zemlju zadesi nevreme poput onog koje je pogodilo Sloveniju, pri čemu su stradale tri osobe.

U subotu u većini krajeva biće između 5 i 7 stepeni niža temperatura, ali na jugoistoku i dalje toplo, oko 35 stepeni.

U nedelju se očekuje dalji pad temperature, tako da će u nedelju i početkom sedmice biti između 22 i 25 stepeni u većini mesta, što je osetno svežije i prijatnije, rekao je Mihajlović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.