DOBRO SE INFORMIŠITE PRE POLASKA NA PUT! Letovanje u Bugarskoj je ponovo aktuelno! Ovo su stvari koje treba da znate

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Jul.2023, 08:38

DOBRO SE INFORMIŠITE PRE POLASKA NA PUT! Letovanje u Bugarskoj je ponovo aktuelno! Ovo su stvari koje treba da znate

Poslednjih godina Bugarska i obale Crnog mora su opet aktuelne za naše sugrađane

, te se mnogi opredeljuju da baš tamo provedu svoje letovanje.

Bugarska je ulaskom u EU, modernizovala svoje autoputeve do glavnog grada Sofije, ali mogu da se pohvale i dobrim putevima do Varne i Burgasa, koji su najveći gradovi na obali mora.

Pre samog puta, savetuje se da se dobro raspitate šta vam je sve potrebno kako biste imali nesmetani odmor, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od dokumenata, zdravstvenih osiguranja, pa do toga kako najlakše doći do određene destinacije.

Procedura za ulazak u ovu državu se ne razlikuje od standardne, te je za ulazak potreban pasoš, bilo da idete avionom, autobusom, automobilom, ili na neki drugi način, te se preporučuje da obavezno pre samog puta proverite da li imate važeća dokumenta.

Nije na odmet posedovati i polisu putnog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko biste na odmor išli automobilom, sa sobom, pored saobraćajne i vozačke dozvole se preporučuje i dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, za slučaj da vozilo nije vaše.

Takođe se savetuje da imate Međunarodnu vozačku dozvolu, ali je velika prednost to što nije obavezna zelena karta osiguranja.

Obavezno proverite da li su vam radnici na graničnom prelazu stavili pečat prilikom ulaska/izlaska iz države, kako ne biste doživeli neprijatnosti i bespotrebna zadržavanja, jer greška može svakome da se dogodi.

Što se tiče saobraćajnih propisa, neophodno je posedovati reflektujući prsluk (obavezno po izlasku iz kola u slučaju kvara ili nesreće, novčana kazna 50 BGN), kao i kratka, odnosno dnevna svetlost za putnička vozila (novčana kazna 50 BGN).

Ukoliko ste se odlučili na putovanje u Bugarsku, svakako treba imati u vidu i kakve su kazne koje vas čekaju, ukoliko kršite zakon.

Za vožnju pod uticajem alkohola, njihov zakon kaže da je kazna od 500 do 1000 BGN ( što je oko 30.000 dinara, do 60.000 dinara), ukoliko prekoračite brzinu za 20 km/h, kazna će vam iznositi od 20-350 BGN ( oko 1.000 dinara, pa do 18.000 dinara), za vožnju kroz crveno svetlo je kazna 50 BGN ( oko 3.000 dinara), nevezivanje pojasa je takođe 50 BGN, a korišćenje telefona u toku vožnje je jednako kažnjivo sa 50 BGN, dok je nepropisno parkiranje do 200 BGN (oko 12.000 dinara).

Varna je najveći bugarski grad na Crnom moru, sa bogatom istorijom i svakako nešto čime naši susedi mogu da se pohvale.

Treći je po veličini u Bugarskoj i često je posećivan grad za turiste.

Poseduje veliku morsku luku (druga po važnosti), a takođe je i sedište bugarske ratne i trgovačke mornarice i veliki univerzitetski centar.

U koliko biste putovali automobilom iz Beograda, jedan od lakših načina da stignete do ove prelepe destinacije je upravo da se uputite preko juga Srbije, gde biste vrlo jednostavno ušli u Bugarsku, prošli kroz glavni grad Sofiju i nastavili svoje putovanje ka vašoj destinaciji.

Vreme koje bi vam bilo potrebno da stignete je procenjeno na 9 sati, ukoliko biste pošli iz Beograda, a ako bismo pričali o drugim gradovima (Niš, Pirot, Leskovac), put je znatno kraći, te bi vam vremenski trebalo oko 7 sati vožnje.

Kilometraža između Beograda i Varne je 833 km.

Burgas se nalazi u južnom delu Bugarske i od glavnog grada Sofije, Burgas je udaljen je oko 410 km istočno.

Grad je udaljen oko 120 km južno od drugog važnog grada na bugarskom primorju, grada Varne.

Ovaj grad je poznat i po tome što je rivijera oko grada veoma značajna turistička oblast u državi.

Procenjuje se da je vreme putovanja iz Beograda do ovog letovališta oko 7 sati i 40 minuta, a po kilometraži je udaljen oko 782 km.

Koliko god se trudili da uživamo, ipak su velika briga roditelja, kada krenu na letovanje, upravo njihovi naslednici, pa se dešava da sam put donese dosta stresa, jer imamo utisak da nikada nismo baš sve proverili i poneli, te se ređaju razni scenariji u glavi, pa evo malo informacija o tome šta da ne zaboravite ukoliko putujete sa mališanima, te bar malo smanjite tenziju oko puta.

Prema Zakonu o graničnoj kontroli, koji je donesen 2018. godine, deca do navršene 16 godine, koja putuju sama ili u pratnji osobe koja nije njihov staratelj, moraju imati overenu saglasnost oba roditelja da bi prešla granicu.

Ovo važi u slučaju kada su roditelji u braku odnosno imaju zajedničko starateljstvo nad detetom.

U koliko su roditelji razvedeni, te dete putuje samo sa jednim roditeljem, za prelazak granice nije potrebna saglasnost drugog roditelja (pod uslovom da oba roditelja imaju starateljsko pravo).

Deci je potreban pasoš za odlazak u Bugarsku.

Rok važenja pasoša za decu, nije isti kao i za odrasle već je tri godine za decu mlađu od tri godine života, pet godina za decu od tri do 14 godina života, za decu stariju od 14 godina, pasoš važi 10 godina.

Ako pričamo o situaciji gde putujete putničkim vozilom, evo šta kažu bugarski propisi:

Dete mlađe od 3 godine mora biti vezano u dečijem sedištu koje odgovara telesnoj visini i težini deteta.

Dete starije od 3 godine i visine do 150 cm može se prevoziti u vozilu bez dečijeg sedišta ali samo na zadnjem sedištu vezano.

Zahtev za izdavanje pasoša se podnosi u policijskoj upravi, odnosno policijskoj stanici koja se nalazi na teritoriji na kojoj dete živi.

Maloletno lice mora imati prijavljeno prebivalište na području iste opštine.

Kako nebiste doživeli dramu pred sam odlazak na put, preporučujemo vam da zakažete izdavanje pasoša bar dva-tri meseca pre putovanja, što možete uraditi i preko portala eUprave. 

Ukoliko zahtev za izdavanje pasoša maloletnom detetu podnosi samohrani roditelj, zakon je proceduru definisao na sledeći način:

Za maloletna lica, zahtev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz pismenu saglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik ili staratelj.

Izuzetno,  maloletnom licu izdaće se putna isprava i bez saglasnosti drugog roditelja:

1) ako zahtev podnese jedan od roditelja, a uz zahtev priloži i potvrdu nadležnog organa da je izdavanje pasoša u interesu deteta;

2) ako zahtev podnese roditelj kome je odlukom nadležnog organa za pitanje starateljstva dodeljeno starateljstvo nad maloletnim licem ili je dozvoljeno izdavanje putne isprave, osim kada je istom odlukom izdavanje putne isprave i putovanje maloletnog lica u inostranstvo uslovljeno saglasnošću oba roditelja;

3) ako postoji pravna i fizička sprečenost jednog od roditelja da vrši roditeljsko pravo.

Otisci prstiju i potpis se ne uzimaju prilikom podnošenja zahteva od deteta, do navršene dvanaeste godine života.

Rok za izdavanje pasoša je 30 dana, ali obično ta procedura bude završena i do 5 radnih dana.

 U slučajevima hitnog postupka može se izdati i za 48 sati.

Uz avionske karte ili nalog firme za hitan put imate pravo da za istu cenu pasoša dobijete gotov pasoš za 48 sati.

Ako nemate dokaz o hitnom putovanju, morate platiti dodatnu taksu za izdavanje pasoša.

Nije strano da se turisti nađu i u ovakvim situacijama, te je dobro znati šta da radimo u takvim okolnostima. 

Ukoliko dođe do toga da se detetov pasoš izgubi, neophodno je prijaviti u policiji zemlje u kojoj se nalazite, te uzeti potvrdu o prijavi gubitka.

Sa tom potvrdom se odlazi u najbliže predstavništvu Republike Srbije koje će izdati putni list za povratak u Srbiju.

Dok boravite u Bugarskoj, za pomoć se možete obratiti Ambasadi Srbije u Bugarskoj koja se nalazi u glavnom gradu-Sofiji.

Adresa: Ul. Veliko Trnovo br. 3, 1504 Sofija Bugarska, dok je rad sa strankama predviđen u vremenu od 9-12 časova u konzularnom odeljenju.

Telefon: + 3592 / 946-16-35 Lokacija/Mapa

Telefon: + 3592 / 946-16-33 Konzularna nadležnost

Faks: + 3592 / 946-10-59 Počasni konzuli

E-mail: [email protected]

Veb sajt: http://vvv.sofia.mfa.gov.rs

Ako se odlučite da idete na put avionom ili autobusom, uz pasoš je bitno da ponesete i autobusku kartu, odnosno, avionsku kartu.

Turisti koji putuju iz naše države, često se odlučuju da uplate ceo aranžman preko turističkih agencija i tako sebi smanje brigu oko prevoza i smeštaja, a činjenica da je i avionska karta uglavnom uključena u cenu turističkog aranžmana je zaista olakšavajuća okolnost.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.