DOBRE VESTI: Smanjuje se broj obolelih od korone u centrima za stare, dokaz da se Srbija brine o svojim građanima

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2020, 01:05

DOBRE VESTI: Smanjuje se broj obolelih od korone u centrima za stare, dokaz da se Srbija brine o svojim građanima

U strukturi stanovništva Srbije osobe starije od 65 godina učestvuju sa 17,4 procenata što stanovništvo čini jednim od najstarijih na svetu.

U Srbiji je broj obolelih od korona virusa u gerontološkim centrima i u domovima za stare manji nego u susednim državama, a to govori da se zaštiti života i zdravlja starijih sugrađana pristupalo na odgovoran način, navodi se u saopštenju Pokrajinskog zaštitnika građana povodom 1. oktobra Međunarodnog dana starijih osoba. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Ombudsman podseća da je ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana starih u uslovima pandemije izazvana korona virusom.

- Zbog pandemije, osobe starije od 65 godina života bile su suočene sa zabranom kretanja i morale su da menjaju svoj svakodnevni ritam, kako u kućnim, tako i u ustanovama socijalne zaštite. Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman je svestan da je promena svakodnevnog životnog ritma za ovaj deo stanovništva bila izuzetno zahtevna i nimalo laka - navodi se u saopštenju.

Ombudsman ističe visok stepen solidarnosti i samoorganizacije sa kojim je društvo, tokom pandemije, reagovalo na probleme starijih osoba.

- Pokazalo se još jednom da je solidarnost izuzetno dragocen resurs na koji se kao pojedinci, ali i kao društvo, možemo osloniti u teškim i rizičnim situacijama. U rešavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju stariji sugrađani - siromaštvo, nasilje, zanemarivanje, otežano ostvarivanje prava na pomoć i negu drugog lica - potrebna nam je, pored solidarnosti, i odgovornost, pravičnost i efikasnost - navodi Pokrajinski zaštitnik građana.

Ombudsman poziva nadležne institucije u pokrajini, brojna udruženja i pojedince da se prema starijim osobama odnose sa uvažavanjem, da u rešavanju njihovih problema budu efikasni i odgovorni i da ih, više nego do sada, uključuju u razna zbivanja u zajednici, na način koji čuva njihovo samopoštovanje i doprinosi njihovom pozitivnom samovrednovanju i kvalitetnijem životu.

Skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 1991.godine 1.oktobar za Svetski dan starijih osoba, kako bi pažnju javnosti fokusirala na položaj i probleme starijih osoba i važnost dostojanstvenog starenja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, u periodu od 2000 do 2050. godine broj starijih osoba će se povećati sa 605 miliona na dve milijarde.

Demografske projekcije Republičkog zavoda za statistiku govore da će se taj procenat u bućnosti samo povećavati.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Međunarodni dan starih – aktivnost najbolji lek protiv demencije

Izvor: RTS, 01.Okt.2020

Na Međunarodni dan starih ove godine, najstarijim sugrađanima je potrebnija podrška i pažnja kako bi se uz gotovo uobičajenu usamljenost i zaboravljenost lakše izborili i sa izolacijom zbog korone. U svetu raste broj starijih osoba. U Srbiji starijih od 65 godina je 17,4 odsto u strukturi...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.