DOBITNICI NOBELA ZA MIR ODUZETA JEDNA U NIZU NAGRADA: Ćutala o nasilju nad Rohindžima u Mjanmaru

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Mar.2018, 11:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DOBITNICI NOBELA ZA MIR ODUZETA JEDNA U NIZU NAGRADA: Ćutala o nasilju nad Rohindžima u Mjanmaru

"Nismo lako doneli tu odluku"

Američki muzej holokausta u Vašingtonu povukao je svoju najvišu nagradu koju je bio dodelio mjanmarskoj čelnici Aung San Su Ći jer nije ništa učinila kako bi osudila i zaustavila vojne napade na Rohindže.

Pročitajte i :

Odluka muzeja u Vašingtonu o povlačenju priznanja dobitnici Nobelove nagrade za mir iz 1991. poslednja je u nizu sličnih odluka zbog njenog ćutanja pred rasprostranjenim kršenjima prava Rohindža. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Su Ći njena Nacionalna liga za demokratiju odbili su da sarađuju sa UN istražiteljima, podsticali su napade iz mržnje na Rohindže i onemogućavali novinarima pristup područjima gde su se dogodili najgori zločini, objavio je muzej u pismu Su Ći.

- S velikim žaljenjem povlačimo tu nagradu. Nismo lako doneli tu odluku - kaže se u pismu. Zbog ubistava, silovanja i pljački mjanmarske vojske nad muslimanima Rohindžama, o kojima je UN sakupio dokaze, gotovo 700.000 njih pobeglo je u susedni Bangladeš.

Mjanmar, većinski budistička zemlja, negira optužbe i kaže da snage bezbednosti vode legitimnu kampanju protiv terorista. Već su se čuli i pozivi da se Su Ći oduzme Nobelova nagrada za mir - koju je dobila za decenije borbe za demokratiju - jer nije osudila akcije mjanmarske vojske.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.