DNS UCENIO SNSD Vladi RS helikopter u zamenu za ostanak Nešića u Putevima RS

Izvor: Blic, 06.Apr.2017, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNS UCENIO SNSD Vladi RS helikopter u zamenu za ostanak Nešića u "Putevima RS"

Demokratski narodni savez uslovio je svoju podršku SNSD za nabavku helikoptera kako bi rešio status direktora „Puteva RS“ Nenada Nešića, saznaje „EuroBlic“.

Naši sagovornici navode da je pred sam nastavak sednice Narodne skupštine RS bilo neizvesno da li će DNS podržati zaduživanje RS za nabavku helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske. Za ovu investiciju predviđeno je podizanje kredita do 9,4 miliona KM.

Izvori „EuroBlica“ kažu da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << lider DNS Marko Pavić tražio od predsednika SNSD Milorada Dodiku da ispoštuje koalicioni dogovor, ukoliko želi da njegovi poslanici podrže kupovinu helikoptera.

- Pavić je zahtevao da se promene članovi u Nadzornom odboru “Puteva RS” kako bi DNS dobio većinu mesta, ali i da Nenad Nešić ostane na čelu ovog preduzeća, budući da mu uskoro ističe mandat v.d. direktora. To je dogovoreno, iako je o tome vođena žestoka rasprava između lidera stranaka – tvrde naši izvori. Međutim, za komentar nismo uspeli da dobijemo Pavića, dok u SNSD nisu o tome želeli da govore.

Istovremeno, u NS RS juče se vodila žestoka rasprava o ovoj kapitalnoj investiciji, gde su opozicionari optuživali Vladu RS „da će se novi helikoptera koristiti za prevoz funkcionera, a ne bolesnika“.

- To nije primereno stanju u društvu. Protiv smo ove odluke i smatramo da je nemoralna - naveo je Dragan Čavić, poslanik NDP. On je, ipak, pozdravio svaki transport Helikopterskog servisa za potrebe prevoza bolesnika, evakuacija tokom nesreća, te drugih potreba koje su, kako je rekao, potpuno normalne.

Šef kluba poslanika SNSD Radovan Višković istakao je da je opravdana nabavka helikoptera budući da su sadašnji stari više od 30 godina i da su više za muzej, nego upotrebu.

- Za njih nema više delova i firme koja će ih popravljati. Održavanje tih helikoptera košta više nego rata za novi – istakao je Višković.

Potpredsednik NS RS Nenad Stevandić rekao je da je nabavka novog helikoptera prioritet, jer za dve godine postojeće letelice neće biti operativne. On je istakao i da se nikada nisu naplaćivale medicinske evakuacije helikopterom, kojih je bilo 70.

Transparentna nabavka

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je da će helikopter biti nabavljen kroz dve javne nabavke, te da će sve biti transparentno.

Dodaje da će helikopter koštati od 5,5 do šest miliona KM, a da će ostatak novca biti potrošeno za dodatnu opremu. Iako su opozicionari tražili da im se u NS RS obrati direktor Helikopterskog servisa, Tegeltija je istakao da on kao gost ne može učestvovati u raspravama i “da je NS RS dostavio mnogo informacija o radu”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.