DNK MAJKE DEČAKA UBICE MOŽE DOVESTI DO NOVIH SAZNANJA Advokat otkriva: Evo šta sledi nakon podizanja optužnice

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Okt.2023, 13:11

"DNK MAJKE DEČAKA UBICE MOŽE DOVESTI DO NOVIH SAZNANJA" Advokat otkriva: Evo šta sledi nakon podizanja optužnice

Ovo su naredni koraci

Advokat Vojin Šaljić u jutarnjem programu Blic televizije, istakao je da smatra da je pozitivna stvar da javnost bude isključena iz postupka koji se vodi protiv roditelja dečaka ubice, koji je 3. maja hicima iz očevog oružja ubio devetoro školskih drugara i čuvara škole "Vladislav Ribnikar".

Optužnica je predata Višem sudu u Beogradu na odluku o potvrđivanju, uz predlog suda da optuženom Vladimiru Kecmanoviću produži pritvor, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kao i da ga nakon održanog glavnog pretresa sud oglasi krivim i osudi na maksimalnu kaznu zatvora u trajanju od 12 godina.

Za Miljanu K. tužilaštvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 meseci, a za predsednika streljačkog kluba "Partizan" okrivljenog Ratka I. i instruktora u tom klubu Nemanju M. kazna zatvora u trajanju od po tri godine.

DNK majke dečaka ubice pronađen je na jednoj od čaura ispaljenoj u učionici OŠ "Vladislav Ribnikar", a Šaljić kaže da to može da dovede i do otkrivanja drugih činjenica koje do sada nismo znali.

Ovo pitanje će verovatno biti značajno tokom daljeg postupka i može dovesti do preduzimanja drugih radnji i otkrivanja drugih činjenica koje do sada možda nismo znali ili koje mogu biti predmet novog postupka. Ukratko, posedovanje municije je takođe oblik nedozvoljenog držanja oružja. Dakle, da razjasnimo, držanje oružja nije samo držanje samog oružja kao što su pištolj ili puška, već i držanje same municije, što je takođe zabranjeno. Kazna za to je zatvor do pet godina. Tako da u ovom slučaju za majku nije tražena maksimalna kazna - kaže Šajić.

Tužilaštvo je predložilo sudu da se javnost isključi iz ovog postupka, a advokat Šaljić kaže da je to apsolutno pozitivna stvar.

- Oštećeni su maloletna deca, to su neke porodične prilike koje nisu za javnost. Očekujem da će sud doneti odluku o isključenju javnosti sa glavnog pretresa - kaže Šaljić.

Kako je objasnio, to ja faza postupka u kojoj se izvode dokazi i raspoređuju činjenice koje su bitne za donošenje neke odluke u nekom postupku.

- Onog momenta kada glavni pretres bude završen, nakon završnih reči branilaca i tužioca, stranaka u postupku, će javno objaviti presudu. Dakle, mi ćemo presudu znati, ali o toku detalja koji se odvija u samoj sudnici pretpostavljam da nećemo znati, što je potpuno opravdano - kaže Šaljić.

Njegova slobodna procena je da ne veruje da će ovaj proces biti brz.

- Sama optužnica i njen obim govore o tome da postoji dosta dokaza, postoji dosta činjenica koje treba rasvetljavati u postupku, izvesti sve dokaze na zakonit, pravilan način, kako bi, zapravo, imali sigurnost da je sam postupak u procesnom smislu izveden u potpunosti u skladu sa zakonom, tako da pretpostavljam da će ovaj postupak trajati - kaže Šaljić za "Blic" Tv.

Majka dečaka ubice je optužena za krivična dela - nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

- Čim je ovo objedinjeno optužnicom i čim je ta okolnost bitna u ovom postupku, količina DNK koja je pronađena nije zanemarljiva. A to govori da je bio neki ozbiljan kontakt. To je ono što su indicije na osnovu nekog životnog iskustva. Šta je tačno u konkretnom slučaju, to će se pokazati - kaže Šaljić.

Sve detalje optužnice možete pročitati u odvojenom tekstu.

Zorica Subotić iz Nacionalne asocijacje za oružje Srbije gostujući u "Jutro na Blic" kaže da je 12 godina starosna granica kada deca počinju da dolaze u streljane, uglavnom da bi trenirali.

- Neka starosna granica kada deca počinju da treniraju sa takmičarskim oružjem je 12 godina. Od strelišta do strelišta veoma strogo treba da se vodi računa o svim klijentima i ja nisam sretala mlađe od 15 godina i to pod nadzorom roditelja - kaže Subotić.

Za držanje oružja postoje veoma jasni propisi.

- Vrlo jasni su propisi i oni glase ovako. Oružje se drži u posebno predviđenim kasama, ormanima, obezbeđeno tako da ne može doći u posed drugog lica, osim vlasnika. Znači, nikakav član porodice, nikakva osoba koja je došla u goste, ne sme da drži oružje. Ono se drži odvojeno od municije i prazno. Municija se posebno zaključava u posebnoj kasi. Mora biti prazna i odvojena od oružja, pri čemu je municija takođe posebno obezbeđena, a oružje je posebno smešteno u jednoj kasi - navodi Subotić.

- Videla sam da za prenos služe određene navlake za oružje i određene futrole koje su takođe zatvorene. Kada se prenosi, ne smete ga ostaviti u autu dok idete na kafu. Mora biti prisutan vlasnik - kaže Subotić.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

MAJCI DEČAKA UBICE ZABRANJENO DA PRILAZI SINU Viši sud doneo nove mere u slučaju "Ribnikar"

Izvor: Blic, 11.Okt.2023

Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo je danas rešenje kojim je prema okrivljenom Vladimiru Kecmanoviću produžen pritvor, a koji mu po tom rešenju može trajati najduže 30 dana. Osim toga, Miljani Kecmanović je određena mera zabrane prilaženja sastajanja i komuniciranja sa...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.