DLAKU MENJAJU, AL ĆUD NIKAKO Preletači računaju na kratko pamćenje glasača

Izvor: Blic, 13.Maj.2017, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DLAKU MENJAJU, AL' ĆUD NIKAKO Preletači računaju na kratko pamćenje glasača

Narodna poslanica Simuna Žakula samo je javno rekla ono što gotovo sve njene kolege misle – politika im služi za ostvarivanje ličnih i porodičnih interesa.

To je stav sagovornika „EuroBlica“ nakon što je javnost ostala zatečena izjavom pomenute poslanice, koja je odlazeći iz SDS izjavila da to čini jer stranka nije uspela da reši poslovne probleme između firme njenog muža i gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića!

Kako saznajemo, njen muž je u privatizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << postao većinski vlasnik KP „Progres“ i mir je vladao sve dok je dobijao poslove u Doboju, s godišnjim milionskim prihodima. Ljubav je pukla kada je na tenderu prošla druga firma, a Petrović od „Progresa“ zatražio deo dobiti, budući da je Doboj zadržao manjinski udeo u vlasništvu.

Izvori „EuroBlica“ tvrde da Žakula ima dve opcije - da se priključi Socijalističkoj partiji, budući da je u kumovskoj vezi sa lokalnim funkcionerom SP, ili da uđe u SDS-K, zajedno sa takođe bivšim poslanicima SDS predvođenih Nenadom Stevandićem.

Kao nagradu za okretanje leđa SDS, Žakula bi mogla da bude imenovana za pomoćnicu direktora Bolnice u Doboju.

- Ovo jeste samo jedan u nizu događaja, ali je karakterističan po tome što se prvi put priznalo da u pozadini postoji lični interes. Najblaže rečeno, to je skandalozno. Tu dolazimo na početak priče, a to je izuzetno nizak nivo političke kulture građana, koji će vrlo brzo zaboraviti sve što se desilo. Da nije tako, ta žena verovatno više ne bi mogla da se bavi politikom, jer je ni druge stranke ne bi stavljale na svoju listu - kaže za „EuroBlic“ politikolog Velizar Antić.

Kako se rešiti poslanika preletača? Jedan od predloga koji se vuče godinama, ali nikako da uđe u Izborni zakon BiH, jeste da poslanički mandat pripada isključivo političkim partijama. Antić smatra da je to korak unazad u demokratskom smislu, ali da bi ipak trebalo razmisliti o takvom rešenju u BiH, sve dok ne dostignemo potreban nivo političke zrelosti.

- To će možda biti za 30 ili 50 godina. Ne znam – kaže Antić.

Pre Žakule, još nekoliko poslanika promenilo je stranku ili političku stranu u NSRS - Ilija Stevančevič, Vojin Mitrović, Nenad Stevandić, Slavko Dunjić, Darko Banjac, Zlatko Maksimović, Neda Petrić. Kao razloge uglavnom su navodili zaštitu interesa naroda ili neslaganje s vrhom SDS (odakle ih je otišlo najviše) ali su po sredi bili neki drugi interesi.

Ilija Stevančević je u NS RS ušao na listi SDS, ali je promenio tabor, kada je vladajućima poslao i listu zahteva s pozicijama koje želi.

Stevandić je izašao iz SDS zbog „izdaje srpskih nacionalnih interesa u Sarajevu“, da bi potom formirao političku partiju koja je u bliskim odnosima s vlašću, a glas Stevandića često je presudan u NS RS.

Maksimović je okrenuo leđa SDS kada ga nisu podržali u trci za gradonačelnika Bijeljine. Zato je to učinio SNSD, a on je nagrađen pozicijom zamenika direktora Fonda PIO RS.

Mitrović najpoznatiji

Najpoznatiji preletač je Vojin Mitrović. Kao kadar SNSD pred opšte izbore 2014. prešao je u NDP, ali se vratio starom jatu čim je prošao u NS RS.

Ipak, brzo je ušao u sukob sa strankom jer je gradska vlast u Banjaluci odugovlačila s dozvoloma za regulacioni plan koji je obuhvatao zemljište na kome gradi benzinsku pumpu.

Nedavno je napustio Klub SNSD „zbog neslaganja politikom stranke u Semberiji“. Nezvanično, Mitrović traži posao za sina u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.