Izvor: B92, 03.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJUKANOVIC: SVET NECE MENJATI POLITIKU PREMA CRNOJ GORI

Crnogorski predsednik Milo Djukanovic izrazio je uverenje da medjunarodna zajednica nece menjati politiku prema Crnoj Gori. Kako prenosi Radio B92, on je u emisiji "Direktno" TV Crne Gore, u kojoj su ucestovali lideri najjacih stranaka, naglasio da je Crna Gora "zadrzala politiku mira, multieticnosti i doprinosa razvoju stabilnosti regiona, koju je vodila poslednjih godina". "Crna Gora smatra da je uslov njenog daljeg demokratskog i ekonomskog razvoja ostvarivanje pune drzavnosti i ostvarivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << medjunarodno - pravnog subjektiviteta. U medjunarodnoj zajednici, pre svega u Evropskoj uniji i SAD, to se dozivljava kao opasnost po mir i stabilnost u regionu. Nama je takav pristup medjunarode zajednice veoma razumljiv. Medjunarodna zajednica se u poslednjih deset godina nagledala mnogo zla na Balkanu, i sasvim realno ima rezerve u demokratski kapacitet Balkana da na nenasilan nacin prefektuira inicijativu kakva je pokrenuta u Crnoj Gori", smatra Djukanovic.

Predsednik Narodne stranke Dragan Soc,ocenio je da je projekt nezavisnosti Crne Gore u neskladu sa politikom vodecih zemalja u medjunarodnoj zajednici. "Ni EU ni SAD ne podrzavaju koncept nezavisine Crne Gore, jer po njihovim standardima i merilima, to nije relevantno za ono sto mi zelimo, a to je integracija u te sisteme", rekao je Soc.

Novi predsednik SNP-a Predrag Bulatovic insistirao je na nastavku dijaloga Beograda i Podgorice i ocenio da je "medjunarodna zajednica opredeljena da se preuredi postojeca federacija", i da "ne preferira samostalnost Crne Gore".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.