Izvor: B92, 10.Jul.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJUKANOVIC: PISANJE NOVOG USTAVA PRODUZICE AGONIJU

Kljucni zadatak vlasti u Podgorici u narednom periodu, bice organizovanje referenduma o drzavno-pravnom statusu Crne Gore, saopstio je predsednik Milo Djukanovic, javlja dopisnik Radija B92 Nebojsa Skenderi.

Djukanovic je rekao da ce referendum biti organizovan u skladu sa Vladinim programom i sporazum sa liberalima, te da ce se mogucnost njegovog bojkota resiti kroz politicki dijalog sa opozicijom. Komentarisuci izjavu premijera Srbije Zorana Djindjica da se referendum u Crnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gori treba odrzati do kraja godine, Djukanovic je rekao: 'Niko iz Srbije nema potrebu da insistira na odrzavanju referenduma u Crno Gori. Mozda bi bilo dobro da Srbija razmisli da li su se stekli uslovi za odrzavanje referenduma o drzavno-pravnom statusu Srbije, buduci da Srbija tu obavezu prema svojim gradjanima nije izvrsila ni pre desetak godina', rekao je predsednik Crne Gore, prenosi B92.

Djukanovic je dodao da ce se paralelno sa pripremom referenduma organizovati razgovori sa predstavnicima vlasti u Srbiji u, kako je rekao, dobroj veri da dodje do resenja u obostranom interesu i na demokratski nacin. Na pitanje da li ce i predsednik SRJ Vojislav Kostunica ucestvovati u tim razgovorima, Djukanovic je odgovorio: "Crna Gora nece birati sastav predstavnika drzave Srbije za razgovore o nasim buducim odnosima. Da li ce u tom sastavu nove politicke elite Srbije biti gospodin Kostunica, gospodin Djindjic, gospodin Covic, gospodin Batic, to neka odluce oni", rekao je Djukanovic, prenosi B92.

Milo Djukanovic smatra da ce pisanje novog Ustava Jugoslavije samo produziti agoniju u odnosima Srbije i Crne Gore i odloziti resenje koje bi moglo biti "na dohvat ruke". On je rekao da se umesto pisanja Ustava za vreme krace od onog za koje je i Milosevic to cinio, treba vratiti razmatranju platformi Vlade Crne Gore i jugoslovenskog predsednika Vojislava Kostunice. "Treba ta dva papira staviti na sto i stvoriti uslove da se dogovorimo sta bi moglo biti zajednicko resenje, a ako se ne dogovorimo, onda da se konstatuje vecinska volja gradjana Crne Gore i Srbije", dodao je Djukanovic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.