Izvor: B92, 13.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC U BECU

Premijer Srbije Zoran Djindjic sastao se u ponedeljak popodne u Becu sa austrijskim kancelarom Volfgangom Siselom. Kako javlja dopisnik Radija B92 Lidija Popovic, Djindjic je izjavio da je bilo reci o temama koje se ticu regiona i o podrsci koju region i Jugoslavija zasluzuju i treba da dobiju da bi se ostvarila stabilnost. Bilo je reci i o dinamici ekonomske pomoci. 'Austrija je obecala oko 112 miliona silinga i mislim da ce ta pomoc biti operativna tokom septembra. Ta, kao i ostala donatorska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pomoc, vezana je za projekte', rekao je Djindjic. Sisel, medjutim, nije zeleo da precizira kada ce poceti proces realizacije obecane pomoci. Mnogo vaznije pitanje od ekonomske pomoci je pokretanje investicija. Privredni kontakti su za SRJ vazni kao i kontakti s politicarima', zakljucio je Sisel.

Dva premijera razmatrala su, izmedju ostalog, aktuelno stanje u Makedoniji. "Razgovarali smo o krizi u Makedoniji i modelu izvoza konflikta u susedne zemlje. Problem je u tome sto se ekstremizam isplati i sto se u jednom delu javnog mnjenja svetske javnosti, koji je demokratski nastrojen, postavlja jednakost izmedju vlada koje brane drzavni suverenitet i naoruzanih civila koji se navodno bore za nekakva prava, ubijaju vojnike i podmecu bombe. Mislim da se mora uticati na svetsko politicko javno mnjenje da bi se jasno reklo da se nasiljem nikakvi politicki ciljevi ne mogu izdejstvovati i da ko koristi nasilje ne moze racunati na podrsku. Potrebno je dosta politickog rada da oni koji krenu da koriste silu shvate da ne mogu racunati na podrsku. Trenutno je tako da su u boljoj poziciji oni koji pucaju od onih koji pregovaraju. Pogledajte Srbe na Kosovu koji ne koriste silu i cija su prava potpuno ponistena i Albance u Makedoniji koji koriste silu i koji su sada pregovaracka strana. Mislim da to mora biti promenjeno i zadovoljan sam sto u Austriji imamo potpunu saglasnost oko takvog pristupa", kazao je Djindjic, javlja B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.