Izvor: B92, 06.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC: PRIORITETI - MIR I STABILNOST

Republicki premijer i predsednik Demokratske stranke Zoran DJindjic izjavio je da su prioriteti nove vlade "gradjansko evropsko drustvo, ali i mir i stabilnost u regionu", javlja Fonet. Djindjic je na konferenciji za novinare u Novom Sadu nakon proslave stranacke slave Svetog DJordja istakao vaznost mirnog i diplomatskog resavanja krize na Kosovu i u Makedoniji, kao i odnosa izmedju Srbije i Crne Gore. On je rekao da Srbija pruza punu podrsku borbi Makedonije svim sredstvima za zastitu suverentiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od napada dobro obucenih i opremljenih albanskih terorista.

Premijer je rekao da pitanje decentralizacije Srbije predstavlja temelj novog drzavnog uredjenja i najavio analizu nadleznosti republicke vlade koje bi mogle da budu delegirane na pokrajinski i lokalni nivo medju kojima su oblasti zdravstva, skolstva i privrede. 'Moraju se izbeci sve negativne reakcije koje bi jednu modernu ideju autonomije vratile u nekakve balkanske tokove', rekao je Djindjic.

Djindjic je ponovio da i dalje stoji iza teze da je "veci autonomas od (predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine) Nenada Canka i (predsednika Reformista Vojvodine) Mileta Isakova".

"Zamolio bih vojvodjanske politicke kolege da pitanje vojvodjanske autonomije ne koriste u svrhe licnih promocija. O tome se mora oprezno i odgovorno razgovarati, jer je to pitanje buducnosti ne samo Vojvodine nego drzave u celini", rekao je DJindjic.

On je izrazio zadovoljstvo sto je odlozeno donosenje privremenog pravnog okvira za Kosovo, koje je Hans Hekerup juce trebalo da potpise i dodao da se "pravni mir na Kosovu medju etnickim zajednicama moze postici samo kompromisom". "Ne moze se Kosovo tretirati kao Engleska, jer na Kosovu nema mira koji je neophodan za razvijanje parlametarizma", kazao je Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.