Izvor: B92, 19.Sep.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC: OCEKUJEMO LAVINU GLASOVA ZA KOSTUNICU

Menadzer kampanje Demokratske opozicije Srbije Zoran Djindjic izjavio je da je taj opozicioni blok svojim kontrolorima pokrio 98 odsto birackih mesta u Srbiji bez Kosova, kao i da je postigao dogovor sa SPO-om i Srpskom radikalnom strankom da na svim birackim mestima naprave kopiju zapisnika sa glasanja i zajedno ga potpisu u nameri sprecavanja izborne manipulacije, javlja B2-92. Djindjic je na konferenciji za novinare rekao da su, od strane policije ili lokalnog albanskog stanovnistva, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bili onemoguceni svi pokusaji predstavnika DOS-a da dodju do mesta glasanja u Presevu, Bujanovcu i Medvedji. Kada je rec o Kosovu, Djindjic je objasnio:

"Ustanovili smo da desetine birackih mesta narocito u opstinama Urosevac i Stimlje ne postoje fizicki, definisane su adrese kuca, kojima ni temelji ne postoje. Na nekim birackim mestima, narocito u Pristini, uslovi za zivot su takvi da gradjani srpske nacionalnosti uz pratnju KFOR-a izlaze da kupe hleb. Nikakvo glasanje tu nije moguce. Mi cemo imati svuda na Kosovu nominalno kontrolore, koji ce se, uz pratnju naseg obezbedjenja pojaviti na svakom birackom mestu, ili ce pokusati da se pojave da utvrde koje je mesto otvoreno i koliko je ljudi glasalo na tom mestu. U nedelju uvece imacemo sa tih 300 mesta precizan rezultat, 'u glavu', koliko je biraca izaslo na izbore".

Djindjic je saopstio da predstavnicima DOS-a, izmedju ostalog, nije dozvoljeno da kontrolisu broj stampanih glasackih listica, da prate izborni materijal do mesta gde ce se deponovati niti da budu prisutni u birackim odborima u garnizonima VJ. Uprkos tome, on je rekao da ocekuje "lavinu glasova" za Vojislava Kostunicu, ali i da ce opozicija postovati izbornu volju gradjana i nece stvarati utisak da je pobedila ako se to ne desi. Govoreci o scenariju koji priprema rezim, Dindjic je rekao:

" Milosevic ce u 22 sata objaviti da je pobedio, i da je svako ko protestuje protiv toga 'neprijatelj i radi za strane sluzbe'". Djindjic je izrazio ocekivanje da ce gradjani na to adekvatno reagovati i rekao da ce DOS u 22 sata imati "sa 300 birackih mesta, koja su izabrana kao reprezentativan uzorak, provizorne rezultate za predsednicke izbore i znace, sa pet odsto verovatnoce greske kako je narod glasao". "Mi cemo sacekati rezultate i u gradovima u kojima postoje uslovi za to, a to je 20 gradova plus Beograd, pridruzicemo se gradjanima u prigodnim manifestacijama koje budu organizovali. Ne moze niko spreciti ljude da se raduju sto su pobedili", rekao je Djindjic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.