Izvor: B92, 21.Mar.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC O SARADNJI SA HAGOM

Valjevo -- Republicki premijer Zoran Djindjic izjavio je u cetvrtak u Valjevu da ce nasa zemlja u procesu saradnje sa Haskim tribunalom u bliskoj buducnosti uciniti nesto sto ce podici rejting. Povodom 31.

marta kada se ocekuje odluka Busove administracije da li ce biti nastavljena americka bilateralna pomoc i kada ce biti ocenjeno da li nasa zemlja saradjuje sa Haskim tribunalom, Djindjic rekao da po tom pitanju za vladu ne postoje dileme. "Da li ce se nesto desavati u martu ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aprilu nije od presudnog znacaja", rekao je premijer i precizirao da ce nasa zemlja u procesu saradnje sa Haskim tribunalom u bliskoj buducnosti uciniti nesto sto ce podici rejting.

Zoran Djindjic izrazio je ocekivanje da ce predsednik SRJ Vojislav Kostunica smeniti nacelnika vojne sluzbe bezbednosti general-majora Acu Tomica. Djindjic je tokom posete Valjevu novinarima kazao da Tomica ne treba da smeni Vrhovni savet odbrane, cija je sednica zakazana za ponedeljak, vec sam Kostunica koji je, kako je naveo, i imenovao sefa vojne sluzbe bezbednosti. Premijer Srbije je, ipak, izrazio ocekivanje da ce VSO smeniti nacelnika sluzbe vojne bezbednosti. "Nije u mojoj nadleznosti pitanje vojske, ali ja ocekujem da ta odluka bude smena generala Tomica, pri cemu ne treba da ga smeni VSO, koji ga nije ni imenovao. Imenovao ga je gospodin Kostunica. On je nadlezan da ga imenuje i on je nadlezan da ga smeni", rekao je predsednik Vlade Srbije.

Djindjic je kazao da je ponasanje vojne bezbednosti prilikom hapsenja potpredsednika Vlade Srbije u ostavci Momcila Perisica, osumnjicenog za spijunazu, "uvreda za Vladu Srbije". Prema njegovim recima, vojna bezbednost ne moze da odlucuje o tome sta ce od poverljivih dokumenata dati predsedniku Vlade Srbije. "Dok se ta stvar ne resi, mislim da nasa saradnja nije moguca. Nista licno u tome nema, ja zelim da branim dostojanstvo Vlade Srbije i za neke buduce Vlade. Dosta je bila Vlada Srbije neki srafcic, ona je suveren organ, izabran od naroda Srbije", kazao je Djindjic.

On je na pocetku posete Valjevu obisao Istrazivacku stanicu u Petnici.

Premijer Srbije je potom posetio i novi hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Valjevu. Djindjic je najavio da ce Vlada, u skladu sa mogucnostima, pomagati izgradnju hrama, drugog po velicini u Srbiji, a za ciji je zavrsetak potrebno vise od dva miliona maraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.