Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC: NEMA VRUCIH TRAGOVA O UBISTVU BUHE

Beograd -- "Dobio sam izvestaj o istrazi u prva 24 sata nakon ubistva generala policije Boska Buhe i za sada vrucih tragova nema", rekao je u petak predsednik Vlade Srbije Zoran Djindjic. Prema njegovim recima, jos traju ispitivanja svih koji bi mogli da ukazu na uzrok ubistva. "Od kriminalisticke policije trazicu izvestaj o tome dokle se stiglo u istrazi o ubistvu Slavka Curuvije i o nestanku Ivana Stambolica i, ako neko na tome radi, da mi se kaze sta radi", najavio je Djindjic. Sto se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tice Haskog tribunala, premijer je podsetio da ce svi slucajevi u tom sudu biti zakljuceni do 2004. godine, ali uz uslov da ce nacionalna zakonodavstva biti u stanju da sama vode procese. Medjutim, medjunarodna javnost vidi da nema dokaza o efikasnosti naseg pravosudja, izjavio je Djindjic.

"Sadasnji republicki Ustav daje veci akcenat funkciji predsednika Srbije, nego Vlade i u tome ne vidim velik problem", rekao je Djindjic.

On je objasnio da predsednik Srbije u vanrednim situacijama zaista ima velika ovlascenja, ali vanredno stanje ne moze tek tako da bude proglaseno, posto razlozi za to ne postoje. Premijer je podsetio da mandat predsednika Srbije istice ove godine, da je ustavna obaveza da budu raspisani izbori i da ce Skupstina pokrenuti postupak za to. "Dok ne bude donet nov Ustav koji ce drugacije definisati mesto predsednika, Srbija mora da ima predsednika po postojecem Ustavu", ocenio je Djindjic. "Dogovor je bio da prvo definisemo status zajednicke drzave i i na osnovu toga napravimo Ustav Srbije", podsetio je Djindjic, uz konstataciju da ga ne treba praviti pre nego sto se bude znalo da li ce Srbija biti samostalna drzava ili u zajednici s Crnom Gorom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.