Izvor: B92, 18.Nov.2000, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJINDJIC: DINKIC GUVERNER NBJ PO CENU PADA VLADE

Predsednik Demokratske stranke Zoran Djindjic potrvdio je u petak da ce DOS insistirati da za guvernera Narodne banke Jugoslavije bude izabran Mladjan Dinkic po cenu pada savezne Vlade. U izjavi za Radio B92, on je ocenio da je "najrazumnija varijanta da SNP prihvati" kandidata DOS za tu funkciju.

"Treba zajednicki da definisemo neke kriterijume profesionalno obavljenog posla, i ako ne budemo zadovoljni kvalitetom tog posla, uvek postoji mogucnost da bude promenjen guverner NBJ", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Djindjic. On je rekao da neke izjave, "koje po svom temperamentu daje Dinkic i nas pomalo bacaju u ocajanje", ali je dodao da "nema sumnje da je on energican mlad covek, da je bio vrlo ukljucen u citavu ovu stvar oko promena, da je ulozio jako mnogo truda i da je svakako zasluzio sansu da, uprkos svojim godinama koje nisu bas velike, bude guverner NBJ u ovom teskom periodu". "Mi cemo istrajavati na tome, po cenu i da ta koalicija bude raskinuta", zakljucio je Djindjic.

Potpredsednik SNP-a Predrag Bulatovic kaze da savezni poslanici iz njegove stranke Dinkicu zameraju izjave o odnosima u Federaciji, kao i sam nacin ulaska u Narodnu banku Jugoslavije. "U koalicionom sporazumu DOS-a i SNP-a ne pise da je Dinkic kandidat za guvernera", kaze Bulatovic u izjavi za B92 napominjuci da je SNP nevoljno usao u koaliciju sa DOS-om. "Izlazak bilo koga, DOS-a ili SNP-a iz te vlade znaci ne samo kraj te savezne vlade, znaci kraj ovog sastava parlamenta. Novih izbora sigurno nema - na taj nacin su sve opcije otvorene tako da izjave tog tipa smatram mnogo tvrdim, ultimativnim, mislim da nijesu pametne i ako bi se dovodio u ravan bilo koji od pojedinaca u SRJ, njegovo konkretno kadrovsko mjesto, i opstanak Jugoslavije, ja bih se uvijek opredelio, pa i da je bilo koji kadar iz nase partije, da uvazim svog koalicionog partnera, pa i da se odreknem odredjenog kadrovskog resenja - samo drzava da opstane", kaze Bulatovic.

Na pitanje da li je zbog opstanka zemlje SNP spreman da odustane od svog stava i prihvati imenovanje Dinkica za guvernera, Bulatovic kaze: "Ja ne mogu unaprijed da kazem, na potezu je g. Kostunica, koji formalno predlaze kandidata. G. Vojislav Kostunica ce morati da povuce odgovarajuce poteze, da napravi odgovarajuce konsultacije i sa SNP-om i sa DOS-om. Ocigledno ovo pitanje poprima dimenzije tako da ce se tu prelomiti mnoga pitanja. Mislim da je Dinkic, i bilo ko, manjeg znacaja od centralnog pitanja koje mi postavljamo. Medjutim, stavicemo sve cinjenice na sto, pa nek izvole svi akteri da se odluce i mislim da ce g. Kostunica morati da odigra kljucnu ulogu. Na kraju krajeva, to je njegov predlog, on ce morati da obezbijedi da predlog koji on da dobije prethodno odgovarajucu podrsku", kaze Bulatovic za B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.