Izvor: B92, 07.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJELIC: SUKOB U DOS UGROZAVA PREGOVORE SA SVETOM

Ministar finansija u Vladi Srbije Bozidar Djelic izjavio je u intervjuu FoNetu da "veoma znacajne" zemlje clanice Pariskog i Londonskog kluba kreditora i poveriilaca sada podrzavaju predlog da se problem duga SRJ do kraja godine resi otpisom dve trecine tog duga. Djelic napominje da sire komentarisanje i pominjanje takozvanih "Napuljskih uslova" steti daljem toku pregovora, jer strani poverioci ne zele da se slicni zahtevi pojave u pregovorima s drugim duznicima. Ti uslovi su, podseca ministar, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predvidjeni za najsiromasnije i najzaduzenije zemlje, a u Evropi su odobreni samo BiH. Upitan o uticaju politickih sukoba unutar vladajuce koalicije DOS na pregovore sa stranim poveriocima, Djelic je rekao: "Na kratke staze nista strasno, posto oni znaju da je koalicija koja vodi ovu zemlju na republickom, a pogotovo na saveznom nivou, veoma siroka i da nije nenormalno da dodje do nesuglasica. Medjutim, na duze staze, ukoliko dodje do nestabilnosti vlasti, poverioci ce imati dobar izgovor da odloze sve o cemu razgovaramo. Srbiji treba za oporavak privrede izmedju 5 i 10 milijardi dolara investicija, taj novac delimicno ce doci iz donatorskih konferencija, kojih ce biti jos, ali ce dve trecine doci iz privatnog kapitala kroz privatizaciju i investicije", ocekuje Djelic.

Djelic je izjavio da ocekuje da ce se do kraja godine "znati ko ce preuzeti" Beocinsku cementaru, a u prvom kvartalu sledece godine "bice prodato" jos 10-ak preduzeca. Djelic je dosadasnji proces privatizacije ocenio kao brz i uspesan, "ukoliko se izuzme skupstinska procedura, koja je odnela nekoliko meseci".

Disparitet cena strateskih proizvoda, kao sto je elektricna energija, kojim je bivsi rezim kupovao socijalni mir, mora se otkloniti, ali i drzava mora da suzbija monopolsko ponasanje proizvodjaca, naglasio je Djelic. "Ne zeli Vlada da kazni gradjane poskupljenjem elektricne energije. Ekonomska cena struje se mora platiti ili iz budzeta, dakle porezima, kao sto sada cinimo, ili potpunom naplatom od potrosaca, ili stampanjem para. Postepenim poskupljenjima, bez naglih sokova, doci cemo do ekonomske cene elektricne energije", objasnio je Djelic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.