Izvor: B92, 03.Maj.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJELIC: SRJ NA NIVOU BOLJE STOJECE AFRICKE ZEMLJE

U Beogradskom Medija centru odrzana je javna rasprava o socijalnoj situaciji u Srbiji. Raspravi su prisustvovali republicki ministri finansija Bozidar Djelic, privatizacije Aleksandar Vlahovic i za rad i zaposljavanje Dragan Milovanovic, te predstavnici sindikalnih centrala. Kako prenosi Radio B92, Djelic je istakao da je socijalni dijalog kljuc uspesne tranzicije. "U zemljama u kojima je bio kvalitetan socijalni dijalog reforme isle brze i postizale daleko veci uspeh. Mi imamo puno problema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i ja se vrlo cesto nocu budim jer postoji raskorak imedju nase objektivne situacije i zelja", rekao je Djelic. "To je situacija jedne zemlje koja je medju najsiromasnijim u Evropi, koja, osim Moldavije, ima najnizi bruto nacionalni dohodak. On je na nivou bolje stojece africke zemlje, a u isto vreme, dozivljavamo sebe, ophodimo se, imamo ideje, vaspitani smo kao jedna dobrostojeca, srednje razvijena zemlja centralne Evrope. Nakraju krajeva, kljucna stvar od koje ni sindikati ni mi mozemo da pobegnemo, jeste to je da smo izgubili 60 odsto naseg bogatstva u poslednjih deset godina, i da nema tog carobnog stapica koji ce odjedanput napraviti to bogatstvo koje mozemo da delimo na lak nacin. Zbog tog raskoraka izmedju onog gde smo mi i onoga gde mi mislimo da bi trebalo da budemo, dolaze mnoge tenzije", rekao je Djelic.

I minsitri i predstavnici sindikata slozili su se da je socijalni dijalog tek na pocetku. Potpredsednik Saveza sindikata Srbije Slobodanka Brankovic je istakla da je tranzicija uvek bolna, ali da niko nije protiv nje. "Relevantne snage sindikalnog pokreta ovoj vladi sigurno nece dozvoliti da uradi nista sto se ne dogovorimo na nacin kako to treba da izgleda u nekakvim uravnotezenim odnosima promena izmedju sveta rada, sveta kapitala, jer ako se desi da dodje do necega gde se ne dogovorimo i ne budemo uravnotezili zhateve jednog, drugog i treceg sagovornika u svemu ovome, onda smo svi zajedno odgovorni za neuspeh tranzicije", rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.