DJB: Krivična protiv Gojkovićeve i njenih zamenika

Izvor: B92, 22.Dec.2017, 00:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DJB: Krivična protiv Gojkovićeve i njenih zamenika

Poslanici “Dosta je bilo” su saopštili da su podneli krivičnu prijavu protiv predsednice Skupštine i njenih zamenika.

Kako je navedeno, krivična prijava je podnete protiv Maje Gojković, Veroljuba Arsića, Vladimira Marinkovića i Djordja Milićevića.

Prijava je podneta zbog zloupotrebe službenog položaja, povrede slobode govora i javnog istupanja i sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog delovanja i udruživanja.

DJB navodi da su tokom ndavne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sednice o državnom budžetu Srbije za 2018. godinu, predsedavajući u Skupštini zloupotrebili položaj, grubo kršili Poslovnik i "krali vreme" za raspravu.

Po Poslovniku, kako je navedeno, svaki poslanik ima dva minuta da obrazloži svoj amandman, ali predsedavajući su "krali" vreme tako što su svakom poslaniku SNS zaokružili vreme na dva minuta - bez obzira da li je govorio kraće od toga, a neki skoro upola.

"Na taj način su tri dana falsifikovali trajanje izlaganja poslanika vladajuće većine. Uvidom u sistem E-parlamenta nedvosmisleno je utvrdjeno da je poslanicima evidentirano utrošeno vreme od dva minuta iako su znatno kraće govorili", navodi se u saopštenju DJB.

DJB je ukazao da su zvaničnici protv kojih je podneta prjava, to radili svesno kako bi naneli štetu opozicionim narodnim poslanicima i veštački skratili Poslovnikom predvidjeno ukupno vreme za raspravu od 600 minuta čime je nanesena teža povreda prava zloupotrebom službenog položaja i nesavesnim radom u službi.

DJB podseća da su njegovi poslanici 16. novembra 2016. godine podneli prvu ustavnu žalbu protiv predsednice Maje Gojković i potpredsednika Veroljuba Arsića zbog povrede osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom i sistematske diskriminacije poslanika DJB.

Drugu ustavnu žalbu protiv Maje Gojković poslanici DJB su podneli 19. oktobra 2017. godine zbog povrede osnovnih ljudskih prava, zloupotrebe službene funkcije i povrede časti i ugleda.

"Samovolja predsednice i potpredsednika Skupštine ugrožava pravo poslanika da slobodno zastupaju svoje političke stavove i bore se za prava gradjana koje u Skupštini zastupaju. Ustavni sud je dužan da štiti prava svih gradjana, reaguje na kršenje zakona, pravila i procedura", ukazao je DJB.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.