DIVLJE SVINJE OKUPIRALE HRVATSKA OSTRVA

Izvor: Kurir, 04.Jan.2011, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIVLJE SVINJE OKUPIRALE HRVATSKA OSTRVA

ZAGREB - Na kvarnerskim ostrvima Cresu, Lošinju i Krku "uvezene" životinje toliko su se poslednjih godina namnožile da napadaju tamošnju stoku i narušavaju ekosistem.

Nekontrolisano razmnožavanje divljih svinja i jelena lopatara preti ekosistemu, ali i tradicionalnom ovčarstvu, turizmu i poljoprivredi.

Problemi su se pojavili zbog lovnog turizma pre 24 godine. Da bi se lovcima obogatila ponuda pokretnih meta iz Karađorđeva je dopremljeno 30 divljih svinja, a sa Briona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << 30 jelena lopatara.

Divljač je prvo bila ograđena, ali ne zadugo jer su te životinje, koje nemaju prirodnog neprijatelja, srušile sve ograde i potpuno se odomaćile i razmnožavale. Jedna divlja svinja dva puta godišnje na svet donese od pet do osam mladih.

Za svaku ubijenu životinju lovci dobiju 200 kuna od Županije, a lovci s Lošinja još 300 kuna iz gradskog budžeta. Samo u 2009. ubijeno je 1.200 divljih svinja i jelena lopatara na Cresu i Krku, a u međuvremenu još hiljadu grla.

Hrvatski biolog Goran Sušić smatra da će za uklanjanje divljih svinja biti potrebno 30 godina. Prema njegovom mišljenju,  sem novca, lokalna zajednica mora da zaposli profesionalnu ekipu lovaca kojoj će to biti posao 24 sata dnevno.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Divlje životinje ugrožavaju hrvatska ostrva

Izvor: Vesti-online.com, 04.Jan.2011

Na Kvarnerskim ostrvima Cresu, Lošinju i Krku "uvezene" životinje toliko su se poslednjih godina namnožile da napadaju tamošnju stoku i narušavaju ekosistem...Nekontrolisano razmnožavanje divljih svinja i jelena lopatara preti ekosistemu, ali i tradicionalnom ovčarstvu, turizmu i poljoprivredi...Problemi...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.