DIRATE OTROV!

Izvor: Kurir, 19.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIRATE OTROV!

Meštani Mišara kod Šapca u panici jer se otkopava i odvozi piritna izgoretina koju je u tom selu skladištila HI “Zorka”

ŠABAC - Meštani Mišara kod Šapca pobunili su se protiv toga što se tone piritne izgoretine, godinama skladištene u ataru ovog sela, ponovo kopaju. Oni ističu da ih sve to podseća na opasnost za koju su mislili da je davno prošla.

Strah se vratio u ovo selo kad je privatno preduzeće “Inter-koop Mišar d.o.o.” rovokopačima počelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da vadi piritnu izgoretinu i kamionima je odvozi za potrebe preduzeća “Titan” iz Kosjerića. Reč je o materiji koja je nastala sagorevanjem sumporne kiseline koju je proizvodila Hemijska industrija “Zorka”.

Očajni meštani, čije se kuće i njive nalaze u blizini, traže od nadležnih da zabrane ovaj posao, ili će blokirati put kojim se pirit odvozi.

- Uspeli smo još 1989. godine da zaustavimo “Zorku” da ovde dovozi pirit. Godinama su ovde i danju i noću dovoženi kamioni s tom opasnom materijom. Fasade naših kuća su pocrvenele od pirita, usevi uništeni, a ko zna koliko smo zatrovani. Kad su počeli da pirit sipaju u rupe napuštene šljunkare, ribe su pocrkale za 20 minuta. I, taman kada smo na sve zaboravili i mislili da će zatrpan ostati pod zemljom, opet ga kopaju - kaže Dragan Popović iz Mišara.

- Od prašine koja je letela, nismo imali ni voćke. Liske kupusa su se savijale i rasle crvene, kombajneri nisu hteli da uđu u naše njive, da im ne stradaju mašine. Kukuruz nismo davali stoci, da ne ugine - seća se Milan Kovačević.

Piritna izgoretina sadrži najviše gvožđa, ali i teških metala, kao što su olovo, silicijum, arsen. Fabrika mineralnih đubriva iz Šapca prodala je piritnu izgoretinu cementari “Titan” iz Kosjerića, koja je koristi kao sirovinu u proizvodnji cementa. Agencija za reciklažu je donela rešenje u kojem je navedeno da otpad ima upotrebnu vrednost i naložila “Interkopu Mišar d.o.o.” iz Šapca da može da transportuje otpad, ali da se obrati Ministarstvu za zaštitu životne sredine o utvrđivanju načina i postupka s otpadom, jer je reč o opasnim materijama.

Kako saznajemo, agencija za reciklažu dala je dozvolu za odnošenje 12.000 tona ovog otpada.[ antrfile ]

“SAMO NEKOLIKO KAMIONA”

Dragan Đorđević, direktor “Inter-koop Mišar d.o.o.”, tvrdi da je ovo preduzeće u sredu predalo zahtev Ministarstvu za zaštitu životne sredine i da su iz sela Mišar uzeli piritnu izgoretinu “samo za probu”.

- Uzeli smo probni uzorak i odvezli u Kosjerić, za potrebe cementare. Tek ako utvrde da im odgovara, nastavićemo sa odvoženjem. Dosad smo prevezli samo nekoliko kamiona, vodeći računa o vremenskim uslovima, da nema vetra i da pirit bude vlažan. Teret je pokriven ciradama, kako se tokom transporta ne bi rasipao. Kad završimo posao, zemljište ćemo sanirati i pirit ponovo zatrpati - dodaje Đorđević.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.