Izvor: B92, 11.Apr.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIC: RUTINSKE KONTROLE U BANKAMA

Beograd -- Guverner NBJ Mladjan Dinkic izjavio je za Radio B92 da se "digla prevelika prasina povodom informacije koju je on u sredu preneo pojedinim medijima, o tome da ce protiv "Majkrofajnans banke" u Jugoslaviji biti preduzete ostre mere, zbog nepravilnosti u poslovanju.

"Radi se o kontroloma koje NBJ radi stalno u svim bankama", rekao je Dinkic potvrdivsi da je u toku kontrola u "Majkrofajnans" i "Rajfajzen banci": "Radi se o rutinskoj kontroli gde je pronadjeno da se banka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ne pridrzava pravila o vodjenju knjigovodstva i jos nekih pravila, tako da ce biti izrecene mere koje inace izricemo i nasim bankama, da u jednom odredjenom roku sredi svoje stanje. To je nesto sto je normalno, u svim zemljama centralne banke izricu takve mere. Sto se tice solventnosti i likvidnosti sa ovom bankom je sve u redu, dakle radi se samo o nekim stvarima vezanim za neazurnost u knjigovodstvu. Jednostavno, zelimo da pokazemo da ne zelimo da stranim bankama da tolerisemo takve stvari Ali, naravno da ce ova banka biti u stanju da popravi to knjigovodstvo i da ucini sve kako bi ispunila sve uslove koje inavce druge banke ispunjavaju. Mislim da nema potrebe oko toga nesto mnogo pricati", rekao je Dinkic.

U "Majkrofajnens" banci za sada nisu komentarisali ceo slucaj, iako je za 15 casova bila najavljena konferencija za novinare, pa potom i otkazana.

Predsednik izvrsnog odbora "Rajfajzen" banke Budimir Kostic izjavio je da Narodna banka Jugoslavije redovno kontrolise njihov rad i da za sada nije bilo primedbi. Kostic je pozdravio poostrenu kontrolu Narodne Banke, jer smatra da se na taj nacin povecava i poverenje gradjana u banke. "Mislim da je dobro da Narodna banka vrsi kontrolu i reviziju svih institucija. Kod nas su bila tri kontrolora NB, to je ta 'dijagnosticka kontrola' kada se ne izdaje zapisnik. Oni su otisli zadovoljni posle pregleda poslovanja nase banke. Apsolutno smo im dali na raspolaganje sve, sve sto su pregledali i kontrolisali je u skladu sa izvestaju koji smo inace mi sami podneli Narodnoj banci", rekao je Budimir Kostic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.