Izvor: B92, 08.Jan.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIC OPTUZUJE SINDIKALNE LIDERE

Beograd -- Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic je u utorak u "Intervjuu dana" Radija B92 optuzio sindikalne lidere Milana Alempijevica i Dragicu Sipku da su namerno dezinformisali radnike o sadrzaju socijalnog programa kako bi izazvali haos, a na stetu svojih kolega. Na pitanje da li ce primiti sindikalne lidere 10. januara na najavljenom protestu, Dinkic je odgovorio: "Sto se tice Sipke i Alempijevica, oni, dok sam ja guverner, nece krociti u NBJ, sto se tice ostalih njihovih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predstavnika, rado cu ih primiti. Zasto? Imam razlog.

Nemam nista licno protiv njih, iako mislim da su moralno na jako niskom nivou. Alempijevic je, sa svakog sastanka sa kog je izlazio, kad je razgovarao sa mnom, s Djelicem, cak i s Kostunicom, davao potpuno drugacije izjave za javnost. Rekao je nesto sto mi nikad nismo rekli.

Takvog coveka koji seje dezinformacije ne zelim uopste da primam, jer ko zna sta ce reci nakon sastanka sa mnom. Sto se tice Sipke, isto. Njen cilj je bio sada da pozove radnike da blokiraju centrale banaka kako bi Agenciji bilo onemoguceno da informise radnike o njihovim pravima i socijalnom programu". B92: Kada predvidjate okoncanje protesta? Dinkic: "Jos par dana i vise nece biti protesta".

Dinkic je ponovio da ima dovoljno novca za zbrinjavanje otpustenih radnika i tvrdi da se u utorak vec javilo oko 600 zainteresovanih radnika. "Ja imam ovde evidenciju, oko 600 ljudi se javilo za radne knjizice i otislo na Trziste rada da bi realizovalo socijalni program.

Imamo dovoljno novca i u ZOP za ovih prvih 50 odsto za isplatu, a isplacuje se u 2 rate jednostavno da ne bismo napravili veci pritisak na gotovinu, znaci iz cisto monetarnih razloga. Radi se o iznosu od oko 5.500 do 6.000 maraka i mislim da je to mnogostruko vise nego sto nudi Zakon o radu gde imate samo 5 mesecnih plata", kaze Dinkic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.