Izvor: B92, 14.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIC NAJAVIO PAD KAMATNIH STOPA

Beograd -- Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic izjavio je da je u Srbiji do sada 8,24 milijardi miliona maraka zamenjeno za evro.

Dinkic je naglasio da su jugoslovenski drzavljani u inostranstvu konvertovali 1 do 2 milijarde maraka. On je najavio da ce sledece nedelje poslanici republicke skupstine razmatrati izmene Zakona o finansijskoj transakciji, cijim usvajanjem ce znatno biti snizene kamatne stope na bankarske kredite. "Najpre ce porez na finansijske transakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti smanjen u proseku za jednu trecinu, a bice potpuno ukinut za medjubankarsko kreditiranje i, sto je jako vazno, za odobravanje kredita. Znaci, kod odobravanja kredita banaka nece biti naplacivan porez na finansijske transakcije, dakle, jedan bitan element koji je povecavao kamatne stope ce biti na ovaj nacin ukinut i ja ocekujem da bi kamatne stope mogle nakon ovoga da opadnu za citav iznos te provizije, jer ce, istovremeno, tog istog dana kada zakon stupi na snagu, i ZOP prestati da naplacuje svojih 0,15 odsto, koliko je naplacivao, tako da kamatne stope mogu da padnu za 0,6 odsto samo po osnovu usvajanja tog zakona", rekao je Dinkic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.