DINKIĆ  KLEVEĆE I LAŽE

Izvor: Kurir, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIĆ KLEVEĆE I LAŽE

Bivši direktor agencije za privatizaciju Branko Pavlović, posle emisije „Upitnik“na RTS, tužio ministra za ekonomiju jer mu je „uvredio čast i ugled“ tvrdeći da je od građana uzimao pare

BEOGRAD - Bivši direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović tužio je Mlađana Dinkića za klevetu jer ga je u emisiji „Upitnik“ na Prvom programu RTS ministar optužio da se obogatio uzimajući novac od malih akcionara.

U obrazloženju tužbe Pavlović napominje >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da je Dinkić izneo niz neistina i uvreda kojima je povredio njegovu čast i ugled, tvrdeći da je uzimao novac od građana za ostvarivanje prava na besplatne akcije. U tužbi podnetoj Drugom opštinskom sudu stoji da je u toku emisije Dinkić rekao da „treba pitati gospodina Pavlovića koliko je on novca uzeo od članarina za 400.000 ljudi, koji su mu potpisali za razna udruženja...“, a na primedbu voditeljke „nemojte, nema mogućnost da Vam odgovori...“ nastavio je: „Odgovoriće on na to pre ili kasnije. Znači, koliko je uzeo novca od raznih sindikata, ljudi da bi ovo radio i čemu se nadao. Mi smo ovde izbegli posrednike... On je hteo da bude posrednik. Hteo je da organizuje građane, da mu svako uplati, ne znam 100, 200 dinara...“

Branko Pavlović u obrazloženju tužbe navodi da je Dinkić u emisiji „Upitnik“ izneo niz neistina i uvreda.

- Tvrdeći kako sam ja uzimao novac od građana za ostvarivanje prava na besplatne akcije, navodne članarine za agencije koje bi se time bavile i nudio posredovanje u vezi takvih akcija, Dinkić je povredio moju čast. Ne samo da nikada ni od jednog građanina nisam uzeo novac u vezi sa besplatnim akcijama već sam ja pozivao građane da se ne učlanjuju u ovakve agencije. Posebno je uvredljiva Dinkićeva tvrdnja da su od građana koji su sa više od 400.000 potpisa podržali predlog zakona iz oktobra 2006. godine, koji regulišu podelu besplatnih akcija, uzimane bilo kakve pare. Dinkić me stavlja u isti koš sa prevarantima koji uzimaju ljudima novac i kažu: sad ti daš kod mene novac, ja ću da brinem o tebi. To je prevara zbog toga što u postojećem zakonskom okviru uopšte nema rešenja. Kada bude usvojen zakon, onda posrednik između građana i državnog organa koji će mu podeliti akcije neće biti potreban - naglasio je Pavlović. 

POSREDOVANJE JE NEZAKONITO

U Srbiji postoji veliki broj agencija, registrovanih pod raznim imenima, koje građanima, uz određenu nadoknadu, nude posredovanje u besplatnoj dodeli akcija. Advokat Vladimir Horovic u izjavi za Kurir ističe da je obavljanje takve delatnosti nezakonito.

- Posredovanje u prenosu akcija nije dozvoljeno. Ne postoji zakonska mogućnost da se preduzetnici ili preduzeća registruju za obavljanje takve delatnosti. Jedino ko se može registrovati i dobiti dozvolu za obavljanje takve delatnosti su brokerske organizacije. Oni dobijaju posebne dozvole i imaju jedini pristup centralnom registru Komisije za hartije od vrednosti i Berzi - naglasio je advokat Horovic.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.