Izvor: B92, 16.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIC: DINAR U BANKAMA 4 EVROPSKE ZEMLJE

Beograd -- Dinarom se od cetvrtka mogu kupiti lokalne valute u bankama Madjarske, Grcke, Austrije i Nemacke. Guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic je na konferenciji za novinare najavio da ce za nekoliko dana dinar biti moguce zameniti u bankama u Rimu, Londonu i Parizu.

Jugoslovenska nacionalna valuta u sredu je postala konvertibilna, treci put od kako je uvedena kao sredstvo placanja, a prvi put od 1946, kada je SFRJ postala clanica Medjunarodnog monetarnog fonda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ispunjene su sve obaveze po clanu 8. Statuta MMF. Dinkic naglasava da ce dinar biti u svim gradovima i zemljama koje budu iskazale interes za dinar, a NBJ je preuzela obavezu da u neogranicenim iznosima otkupljuje dinare iz inostranstva, jer ima dovoljno deviznih rezervi za taj otkup. Dinkic je ocenio da je u interesu Crne Gore da dozvoli slobodan promet dinara.

"Imamo cudnu situaciju. NBJ sklapa ugovore sa zainteresovanim inostranim bankama o tome da im isporucuje dinare i obavezuje se da sve viskove dinara koje one imaju otkupi, a nijedna crnogorska banka se nije javila za taj aranzman", rekao je Dinkic. "Ukoliko su kreativni ili ukoliko zele da njihova turisticka privreda ove godine zabelezi neki dobar rezultat, u njihovom je interesu da puste slobodan promet dinara u Crnoj Gori. Banke koje tamo imaju predstavnistva, a ima ih 10 iz Srbije, ce svakako biti zainteresovane da uzmu te dinare i to moze da se organizuje. NBJ nece ni prtom mrdnuti da pogura taj proces zato sto nas ne zanima sta ce u Crnoj Gori biti s dinarima. Ako Podgorica nema interesa da ima dinare, a imaju ih London, Bec, Minhen, Pariz i Atina, to je njihov problem, a ne problem NBJ. Sto se mene tice, ja namerno ovog puta necu ici na letovanje u Crnu Goru", kaze Dinkic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.