Izvor: B92, 18.Okt.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIC: DINAR KONVERTIBILAN MOZDA VEC 1. DECEMBRA

Izvrsni direktor G17 Plus Mladjan Dinkic, koji trenutno, kako je obrazlozio, vrsi privremenu funkciju u Narodnoj banci Jugoslavije, najavio je da bi dinar mogao da postane konvertibilan vec 1. decembra. "Kad se formira Savezna vlada preci cemo sa fiksnog na fluktuirajuci kurs dinara, koji ce se korigovati u skladu s trzisnim kretanjima. Pripremamo se za uvodjenje pune konvertibilnosti dinara. Na putu smo da za to dobijemo finansijsku podrsku iz inostranstva, stabilizacioni fond", rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Dinkic, prenosi Beta.

Kako javlja Radio B92, Dinkic je izjavio da se zalaze za potpunu liberalizacojom cena pod uslovom da ona ude u fazama. "Cene bi mogle da se utvrde na novom, visem nivou, ali na nivou koji je nizi od sadasnjeg. U skladu s rastom zarada treba ici u postepenu liberalizaciju cena", izjavio je Dinkic. On je pozvao predstavnike Pekarske industrije Srbije da odmah snize cenu osnovnih vrsta hleba na sest dinara kako bi ublazili udar na standard stanovnistva nastao posle odluke Vlade Srbije da oslobodi cene. Dinkic je na sastanku s direktorima preduzeca prehrambene industrije pozvao i na snizavanje ostalih cena u toj oblasti, najavljujuci da ce nova Savezna vlada subvencionirati njihovu proizvodnju, jer su najavljene donacije u gorivu i hrani iz inostranstva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.