DINKIĆ 13. PRASE

Izvor: Kurir, 26.Maj.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINKIĆ 13. PRASE

Zbog formiranja vlasti s radikalima u Beogradu nova srpska vlada ovog puta bez “eksperata”

BEOGRAD - Udruživanje socijalista na beogradskom nivou s radikalima i DSS moglo bi da košta lidera G17 plus Mlađana Dinkića ulaska u novu vladu Srbije čak i ako je bude formirala Tadićeva koalicija. Ako održi zadatu reč da neće učestvovati u izvršnoj vlasti, te da će samo da je “podupire”, Dinkić će otvoriti prostor za novog partnera, a određeni diplomatski krugovi preporučuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da to bude Vojislav Koštunica!

Šef “ekspertske” stranke više puta je naglasio da će socijalisti morati da koaliciju s listom “Za evropsku Srbiju” prave na oba nivoa - u gradu i Republici. Juče je to upotpunio porukom da je pitanje dana kada će lista “Za evropsku Srbiju” formirati novu većinsku vladu, “sa socijalistima ili bez njih”:

- Za G17 plus nije prioritet da učestvuje u vladi. Hoćemo da budemo u vladi koja je dobra i efikasna, a ne u vladi koja mora da pravi trule kompromise s beogradskim vlastima i da se prilagođava ne znam kome. Ne pada mi na pamet da budem deo tako lošeg scenarija - izričit je Dinkić.

Pošto je gradska vlast s radikalima maltene već formirana, ukoliko Dinkić ne povuče reč, postoji mogućnost da Srbija dobije trojnu vladu: DS-DSS-SPS. Po drugom scenariju, koji je pominjao i sam Dinkić, socijalisti bi sa demokratama napravili manjinsku vladu uz podršku G17 plus.

Iako je pomirenje i ponovno udruživanje Tadića i Koštunice trenutno teško pojmljivo, na takvu odluku značajno bi mogao da utiče veliki pritisak iz međunarodne zajednice. Politički analitičar Tomislav Kresović smatra da upravo taj uticaj može da bude presudan da demokrate i “deesesovci” ponovo sede u istoj vladi, i to u društvu socijalista.

- Takva vlada bila bi i najoptimalnija, jer bi u isti mah bila i proevropska i pronacionalna, a namera Zapada i jeste da iz igre budu izbačeni radikali. Takva vlada bila bi opasna u prvom redu za DSS, koji ne bi imao mesto premijera - smatra Kresović i napominje da je verovatnoća da se takva vlada formira zasad mala iako “od završetka izbornog ciklusa američki ambasador Kameron Manter i srpski Klub privrednika pritiskaju Tadića i Koštunicu da se izmire i iz buduće vlade izopšte SRS”.

Da je savez demokrata i socijalista moguć u bilo kojoj varijanti, pokazuje i drugi, prema Kresoviću, takođe mogući scenario, a to je manjinska vlada te dve stranke uz podršku G17 plus.

- Sam Dinkić je nekoliko puta rekao da neće učestvovati u vlasti ukoliko sa SPS bude postignut dogovor samo na republičkom, a ne i na beogradskom nivou, pa je samim tim logično da se oformi vlada prema ovoj kombinatorici. S druge strane, EU i SAD nikako ne bi mogli da prihvate radikale u vlasti, jer smatraju da bi vlada SRS-DSS-NS-SPS poništila sve dosad urađeno i dovela Srbiju u tešku situaciju. U svakom slučaju, DS po svaku cenu želi da uvuče u sebe SPS, da ga politički iskoristi u zamenu za približavanje Socijalističkoj internacionali i neke “koncesije” u vladi Srbije - ističe Kresović.

Prema poslednjim potezima rukovodstva SPS, dodaje naš sagovornik, jasno se vidi da ono “taktički igra na dve političke matrice, da želi u gradsku vlast s nacionalistima, a u republičku sa evropejcima”.[ antrfile ]

DUBOK JAZ IZMEĐU TADIĆA I KOŠTUNICE

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da je mogućnost da se oformi vlada DS-DSS-SPS mala.

- U rukovodstvu socijalista sigurno ima nekih koji priželjkuju da se tako cela stvar razreši i spase ih muke da se opredele između demokrata i “narodnjaka”. Isuviše je dubok jaz između Tadića i Koštunice, a, uostalom, takva opcija je mogla da se napravi i bez izbora. Ona bi značila da DS ili mora da se odrekne Dinkića, što nije malo jer on nosi 23 mandata, ili da se on sam izvuče i napravi prostor za takvu vrstu dogovora - primećuje Vukadinović, prema kome “ni matematički ni politički ne postoji pokriće za tu varijantu”.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.