Izvor: B92, 15.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DINAR OD SREDE KONVERTIBILAN

Beograd -- Dinar je od utorka postao efektivno konvertibilan za tekuca placanja sa inostranstvom, saopsteno je iz kancelarije stalnog predstavnika Medjunarodnog monetarnog fonda u Jugoslaviji. U saopstenju se navodi da je 15. maja guverner Narodne banke Jugoslavije Mladjan Dinkic uputio pismo rukovodstvu MMF-a u kome je potvrdio da su jugoslovenske vlasti prihvatile odgovarajuce obaveze Statuta MMF-a, a kao rezultat mera liberalizacije dinar je sada efektivno konvertibilan za tekuca placanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa inostranstvom. MMF pozdravlja dalju liberalizaciju deviznog sistema zasnovanu na nedavno usvojenim zakonima i propisima kojima se uklanjaju ogranicenja na placanja i transfere po osnovu tekucih poslova sa inostranstvom, dodaje se u saopstenju. Tim povodom Narodna banka Jugoslavije naglasava da je ovo prvi put u istoriji zemlje, od 1946. godine kada je Jugoslavija postala clanica MMF, da su ispunjene sve obaveze po clanu 8 Statuta Fonda.

Kako se precizira u saopstenju iz kabineta guvernera NBJ, clan 8 podrazumeva potpunu liberalizaciju tekucih transakcija, bez ikakvih deviznih ogranicenja, kao i onemogucavanje primene visestrukih deviznih kurseva u zemlji. Konsultant za inostrana ulaganja G17 plus Milan Kovacevic u izjavi za Radio B92 kaze da ova konvertibilnost predstavlja mogucnost da se dinar menja za druge novcanice. Kovacevic istice da je ovakva odluka MMF-a najvaznija za jugoslovenske drzavljane koji putuju u inostranstvo, ali i za strane turiste: "Ta je konvertibilnost najvaznija za nase ljude koji putuju putuju u inostranstvo, jer oni ce moci da uzmu i dinare, i dobiju tamo stranu valutu. Sa druge strane, bice znacajna za strane turiste, jer oni ce isto moci da zamene dinare u svojoj zemlji. U buduce cemo i mi imati zadovoljstvo da na aerodromima stranih zemalja vidimo i nas dinar na kursnim listama. Korist od ovog oblika konvertibilnosti je vrlo mala, osim psiholoske".

Kovacevic je dodao da konvertibilnost dinara za tekuca placanja sa inostranstvom ne znaci da dinar moze da funkcionise kao devizno sredstvo placanja. "To znaci da se ne mogu imati potrazivanja u dinarima, jer bi to onda znacilo punu konvertibilnost", objasnjava Kovacevic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.