DEVOJKE, OPREZ: Od ovih dijeta se još više gojimo

Izvor: Kurir, 04.Jun.2015, 20:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEVOJKE, OPREZ: Od ovih dijeta se još više gojimo

Kada počinjete da se pridržavate neke dijete, obavezno razmislite da li je ona dobra za vaše zdravlje i da li će izazvati kontraefekat

Koliko ste se puta "predali" i prekinuli dijetu jer se više niste mogli pridržavati strogih pravila prehrane?

Zatim vas je preplavio osećaj neuspeha. Dignite glavu jer verovatno nije problem u vama, nego u restriktivnoj dijeti koja od vas traži previše odricanja.

Sve stroge restriktivne dijete ciljaju na brze rezultate >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pa od vas traže da naglo izbacite veliku količinu kalorija koju ste do tada unosili u organizam. Na biološkoj nivou, vašem telu se zbog toga čini da gladujete.

Rezultat tog osećaja – poriv da jedete velike količine hrane kada dođete u kontakt s njom ili kada vaša snaga volje popusti. Telo je tada pod stresom, a u tom stanju pohranjuje mnogo više masti iz hrane nego obično.

Mnoga istraživanja potvrdila su da stroge restriktivne dijete vode do nakupljanja novih kilograma i prejedanja jer zbog njih ljudi u potpunosti izgube kontakt s osećajem gladi i ne znaju da prepoznaju kada im telo šalje signal da je sito.

Zbog toga biste trebali dobro razmisliti pre nego što se upustite u novu strogu dijetu i pokušajte da sami stvorite vlastita pravila prehrane kojih ćete se pridržavati.

1. Uključite "prirodni" merač kalorija

To je vaše telo. Naučite da prepoznate kada je gladno, a kada je sito i jedite u skladu s tim znakovima. Na taj način nećete se osećati prevareno ili kao da vam nešto fali. Možda to zvuči teško, ali pokušajte da se hranite na ovaj način barem 2-3 dana i odmah ćete primetiti razliku u količini unesene hrane.

2. Naučite koja hrana odgovara vašem telu

Jedan od razloga zašto se osećate loše na dijeti i zbog kojeg se prejedate jeste to što konzumirate hranu od koje se vaše telo ne oseća dobro i u kojoj ne uživate. Jedna od predrasuda je da zdrava prehrana nije ukusna, međutim, to nije tačno. Samo morate spoznati šta vaše telo traži i što paše vašim ukusnim pupoljcima.

Bitno je da je svaki vaš obrok (glavni i onaj manji) nešto u čemu ćete uživati i što će istovremeno hraniti vaš organizam na pravilan način i dati mu sve potrebne hranljive sastojke. Zaboravite na odricanje i radite na zamjeni.

Ako volite piletinu, ne morate se odreći. Jednostavno prženu zamenite kuvanom ili grilovanom. Volite industrijski sok od narandže? Iscedite svež sok. Pravilo zamene možete primeniti na kompletnu prehranu.

(zadovoljna.hr)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.