DETE JE ZAPOMAGALO, VIKALO DA SE GUŠI Stanojevići u požaru izgubili sve, potrebna im je NAŠA POMOĆ! Sedmoro dece je bez krova nad glavom, uključite se!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Jan.2024, 12:11

"DETE JE ZAPOMAGALO, VIKALO DA SE GUŠI" Stanojevići u požaru izgubili sve, potrebna im je NAŠA POMOĆ! Sedmoro dece je bez krova nad glavom, uključite se!

Porodici iz Vratarnice potreban novi dom.

Porodica Stanojević iz Vratarnice je u noći između subote i nedelje izgubila sve što je stvarala godinama. Vatra koja je zahvatila kuću, uništila je bukvalno sve, a Marija i Denis su sa sedmoro dece od noćas bez krova nad glavom.

Komšija Velisav izašao im je izašao u susret i pružio pomoć, tako da će neko vreme njegova kuća biti njihov dom.

Marija Stanojević (33) iz Vratarnice, majka sedmoro >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << dece kaže da je noćas oko tri sata čula krike svog sina koji je molio za pomoć.

Uplašila sam se. Skočila sam iz kreveta da probudim supruga. Beba koja je spavala sa nama se uznemirila, a muž je odmah ustao i otvorio vrata. Ugledali smo plamen i dim je počeo da se širi i kod nas - sa suzama govori Marija.

Prema njenim rečima sve je gorelo osim sobe u kojoj su spavali suprug, ona i mala Una.

- Dete je zapomagalo. Vikao je da se guši, ali nismo mogli da ga vidimo od dima. Bili smo uplašeni i bespomoćni. Počeli smo i mi da se gušimo, pa smo na kratko vreme dolazili do prozora da udahnemo vazduh, pa smo se vraćali u vatru i dim da pronađemo sina Dušana koji ima sedam godina - objašnjava Marija kroz kakvu su dramu prošli.

Majka kaže da je njen suprug Denis počeo da na kolenima prolazi kroz kuću kroz koju se širila vatrena stihija, da pokuša da pronađe sina, dok je stariji sin uspeo da uđe kod njih u sobu.

- Dok je suprug tražio sina, sklonila sam zavesu da se ne upali, i otvorila sve prozore. U međuvremenu suprug je našao sina, uhvatio ga za ruku i nogu, i tako ga doneo u sobu. Dete je zapomagalo da se guši, pa smo ga doneli do prozora da udahne vazduh - ističe ona.

Dodaje da je suprug zatvorio vrata, da se vatra ne širi kod njih, a zatim skočio kroz prozor, koji od tla deli nekoliko metara, kako bi porodicu izvukao na bezbedno.

- Pozvala sam vatrogasce, a za to vreme suprug je postavio meredevine do prozora, i mi smo počeli da izlazimo iz kuće. U kući nas je u tom momentu bilo petoro – suprug, ja, i troje dece - objašnjava Marija Stanojević.

Ona kaže da nakon što su izašli iz kuće mogli samo bespomoćno da gledaju kako se vatra širi i zahvata i druge prostorije.

- Posle 20 mnuta stigli su vatrogasci, ali nažalost, veći deo kuće je izgoreo, kao i stvari u njoj. Vatrogasci su zvali nadležne, pa je struja isključena u celom selu, i oni su počeli da gase šta se moglo spasiti - ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, sve je izgorelo. Kaže, da je najveći problem to što sada nemaju krov na glavom, i da će spavati kod komšije, koji je prihvatio da ih primi.

- Dok se ne snađemo, bićemo kod komšije. Mnogo novca je potrebno da kuću sredimo, a mi ga nemamo. Mi smo kuću kupili 2021. godine, i još uvek isplaćujem kredit, a sada se ovo dogodilo, i opet smo na početku - kroz suze objašnjava Marija i dodaje:

- Sada su potrebna veća ulaganja nego kada smo je kupili - rekla je.

Marija kaže da su kontaktirali Centar za socijalni rad, ali da se niko nije javljao, najverovatnije pošto je nedelja.

- Molimo za pomoć. Potrebne su nam stvari, odeća, obuća, nameštaj, građevinski materijal, prozori, vrata, novac, sve bukvalno, pošto je sve izgorelo - sa tugom apeluje ona i dodaje:

“Mi nemamo gde da se vratimo. Apelujem na sve ljude da nam pomognu”.

Denis Stanojević, Marijin suprug, za Glas Zaječara kaže, da ga je supruga probudila, pošto, kako ističe, ima težak san, i bio je prvo zbunjen.

- Otvorio sam vrata, video plamen i dim. Sin Dušan (7) viče upomoć mama, upomoć tata. Mislim da te jecaje nikada u životu neću zaboraviti. Ušao sam u sobu gde je bila vatra, ali ništa ne vidim. Čujem ga da doziva pomoć, a ne mogu da ga nađem. Nekako sam ga našao, doneo u sobu. Ostalo znate – skočio sam kroz prozor, a zatim izveo celu porodicu - sa tugom govori Denis.

On dodaje da nije uspeo da spasi dve mačke i psa, koji su se ugušili i izgoreli u požaru. Još uvek ne zna šta je izazvalo požar, koji im je bukvalno za 30 minuta, uništio sve ono što su godinama stvarali.

Mi smo bukvalno sada na ulici. Potrebna nam je pomoć. Pozivam sve dobre ljude da nam pomognu - poručio je Denis.

Da se u teškim situacija vidi ko je čovek i prijatelji, dokaz je Velisav Jovanović (65) koji je porodicu Stanojević prihvatio da budu u njegovom skromnom domu.

- Plačem od sinoć. Njih mnogo volim. Žao mi je za sve. Za ovo malo dete – Unu, dušu bih dao. Ne mogu da opišem koliko ih volim. Ne znam koju reč da vam kažem, da vam objasnim, kolika je to ljubav. Imam i ćerku i unuke, ali Una je nešto specijalno za mene. Kod mene mogu da ostanu koliko žele. Ne tražim novac, sve to ide na moj račun - poručio je Velisav iz Vratarnice.

Za sve ljude koji žele da pomognu porodici Stanojević, to mogu učiniti preko sledećeg računa:

Izvor: Srbija Danas/Glas Zaječara

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.