DETALJAN SPISAK: Sve bolesti na koje se bebe testiraju pri otpustu iz porodilišta

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Okt.2020, 15:20

DETALJAN SPISAK: Sve bolesti na koje se bebe testiraju pri otpustu iz porodilišta

Radi se o dva urođena oboljenja

Testiranje novorođenčadi na tzv. Gatrijev test, kojim se dijagnostikuju fenilketonurija i hipotireoza, omogućeno je pri otpustu iz porodilišta u KC Vojvodine, dok je donedavno praksa bila da se beba dovodi na uzorkovanje između petog i osmog dana života na Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine.

Tokom vanrednog stanja, koje je uvedeno zbog epidemiološke situacije, uzorkovanje je sprovođeno u okviru patronažne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << službe Doma zdravlja u Novom Sadu, kako bi se sprečio kontakt zdrave novorođenčadi sa bolesnom decom koja se, inače, leče na Institutu.

U saopštenju Kliničkog centra Vojvodine navodi se da je unapređenjem tehnologije i promenom organizacije rada, u saradnji sa sa Klinikom za ginekologiju i akušerstvo KCV, omogućeno da se novorođenčad uzorkuju pri otpustu iz porodilišta.

- Samo roditelji dece čiji nalazi budu pozitivni ili sumnjivi i dalje će se obaveštavati telefonom, a ponavljanje testa će se kao i do sada raditi na Institutu za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine, stoji u saopštenju. Ističe se da su sve navedene aktivnosti sprovedene u cilju zaštite ove osetljive populacije - navodi se u saopštenju.

Program neonatalnog skrininga na fenilketonuriju i hipotireozu, tzv. Gatrijev test, se na Institutu sprovodi od 2002. godine za svu novorođenčad rođenu na teritoriji cele Vojvodine.

, koja, ako se dijagnostikuju na vreme i započne odgovarajuća terapija, ne utiču na dalji rast i razvoj deteta.

Poseban program neonatalnog skrininga na cističnu fibrozu u Vojvodini se sprovodi kontinuirano od 2009. godine pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo.

Ovaj skrining je pridodat neonatalnom skriningu na fenilketonuriju i hipotireozu i obavlja se ukoliko su se roditelji sa tim složili i potpisali informativni pristanak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.