DETALJ KOJI JE PROMAKAO SVIMA: Zašto američki predsednici ne prisustvuju krunisanju britanskih monarha?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2023, 19:03

DETALJ KOJI JE PROMAKAO SVIMA: Zašto američki predsednici ne prisustvuju krunisanju britanskih monarha?

Urednik u listu "Mirror" Rasel Majers već ima svoje tumačenje, ali se vodeća profesorka istorije ne slaže sa njim

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija dugi niz decenija imaju "posebne odnose", kako ih je odavno okarakterisao Vinston Čerčil, ali nijedan američki predsednik nije prisustvovao krunisanju britanskog monarha, piše BBC i ukazuje na to da među mnoštvom svetskih zvaničnika, krunisanju kralja Čarla neće prisustvovati predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << SAD Džo Bajden.

Bela kuća je za britanski javni servis potvrdila da je predsednik dobio poziv, ali umesto njega, ceremoniji će prisustvovati prva dama Džil Bajden.

Iz vašingtonske administracije nisu naveli razlog Bajdenovog odsustva, ali su preneli želju američkog predsednika da se sa britanskim kraljem sastane u budućnosti.

Urednik u listu "Mirror" Rasel Majers rekao je da predsednik neće prisustvovati ceremoniji krunisanja jer je ponosan na svoje irsko-američke korene. Međutim, istoričari navode da su razlozi manje politički, već da je reč o vekovnoj tradiciji.

- On ne ide na krunisanje zato što nijedan američki predsednik nikada nije bio na krunisanju, pa zašto početi sa tim u 21. veku - rekla je Laura Birs, profesorka istorije na Američkom univerzitetu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.