DESNIČAR VODI, ALI NIJE GOTOVO: Tenzije s Rusijom glavna tema izbora u Finskoj, NAPETOST je velika (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Jan.2024, 08:07

DESNIČAR VODI, ALI NIJE GOTOVO: Tenzije s Rusijom glavna tema izbora u Finskoj, NAPETOST je velika (FOTO/VIDEO)

Drugi krug izbora 11. februara

Kandidat Nacionalne koalicione stranke Aleksandar Stub vodi u prvom krugu finskih predsedničkih izbora s podrškom od 28.3 odsto, pokazali su podaci Ministarstva pravosuđa nakon zatvaranja birališta.

Peka Havisto, član Stranke zelenih, drugi je s 25.8 odsto osvojenih glasova, a treći je kandidat nacionalističke Partije Finaca Jusi Hala-aho sa 16.1 odsto podrške, pokazali su podaci nakon što >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je prebrojano 61.3 posto svih glasova.

Drugi krug izbora između prva dva kandidata održaće se 11. februara, a verovatno će se u njemu sučeliti Stub i Havisto.

Finska bira novog predsednika koji će voditi spoljnu i bezbednosnu politiku zemlje s novom ulogom unutar NATO saveza nakon što je prekinula višedecenijsku politiku neutralnosti pridruživši se zapadnom odbrambenom savezu posle ruskog napada na Ukrajinu.

- Mnogo je više nego što sam se nadao, vrlo sam zadovoljan i zahvalan - rekao je bivši premijer Stub za javni medij Yle.

Havisto, koji je do prošle godine bio ministar spoljnih poslova, kazao je da očekuje da će ući u drugi krug.

- Ovo je divan rezultat prvog kruga i velika praznina do onih iza nas pa verujem da ćemo ići u drugi krug s Aleksandrom Stubom - rekao je za Yle.

Ulazak nordijske zemlje u NATO savez prošle godine je doveo do pretnji "protivmerama" njenog znatno većeg suseda Rusije. Finska je u decembru zatvorila svoju granicu s Rusijom za putnički saobraćaj u odgovoru na porast migranata koji su pokušavali da pređu granicu.

Moskva poriče finske optužbe da je tamo slala migrante.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.