DESERT ZA KARLU

Izvor: Kurir, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DESERT ZA KARLU

Očekuje se da će uoči poslednje posete Beogradu glavne haške tužiteljke put Haga krenuti ili Goran Hadžić, ili Stojan Župljanin

BEOGRAD - Jedan od preostalih haških begunaca već početkom sledećeg meseca mogao bi se naći u pritvorskoj jedinici Tribunala u Hagu! Kako Kurir saznaje od dobro obaveštenog izvora iz bezbednosnih struktura, policija je za petama jednom haškom optuženiku, najverovatnije Stojanu Župljaninu! Nije, međutim, isključeno da je reč o Goranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Hadžiću, ali je sasvim izvesno da je general Ratko Mladić još uvek van domašaja.

Da su na tragu nekom haškom beguncu, delimično je potvrdio i predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić otkrivši da je na jednoj lokaciji nađen čitav „arsenal oružja, dovoljan da se opremi cela jedna četa“.

Ljajić u izjavi za Kurir kaže da u ovom trenutku ne može da govori o detaljima, ali ističe da se „intenzivno radi“.

- Za sada još niko nije lociran, niko ne pregovara s beguncima, kao što se može čuti, dakle, to nije tačno. Mogu samo reći da se intenzivno traga i da smo otkrili neke nove tragove. Ne možemo u ovom trenutku ništa da obećamo - kaže Ljajić.

I načelnik Vojnobezbednosne agencije Svetko Kovač kaže da „ne može da kaže više“ od predsednika Saveta za saradnju s Tribunalom.

- Ljajić je rekao koliko je mogao da kaže i ja takođe ne bih mogao više - kaže Kovač za Kurir ističući da se „apsolutno i svakodnevno radi i traga“.

U Bezbednosno-informativnoj agenciji, međutim, zatvoreniji su kada je o ovim informacijama reč, te juče nismo uspeli da dobijemo potvrdu da li će uskoro biti uhapšen Župljanin ili Hadžić.

- Ni jedan ni drugi - kratko nam je poručio sagovornik iz BIA, koji se slatko nasmejao kad smo ga upitali da nisu možda na tragu Ratku Mladiću.

Inače, glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte posetiće Beograd najverovatnije 3. decembra i to će biti njena poslednja poseta Srbiji, pošto krajem godine prestaje njen mandat u haškom tužilaštvu. Del Ponteova će o rezultatima razgovora sa srpskim zvaničnicima obavestiti Evropsku uniju, ali i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, kome će sredinom decembra podneti redovan izveštaj.

Od toga će umnogome zavisiti i dalji put prema evropskim integracijama, jer bi u slučaju pozitivnog izveštaja Srbija u januaru potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU. Pre njenog izveštaja, Međunarodna posrednička trojka Kontakt grupe podneće generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu izveštaj o rezultatima pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.[ antrfile ]

SPAS ZA KOSOVO

Kako Kurir saznaje iz diplomatskih izvora, eventualno hapšenje bar jednog od preostalih haških optuženika i pozitivan izveštaj Karle del Ponte Savetu bezbednosni UN bili bi dovoljni za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa EU. Sasvim sigurno, izveštaj Del Ponteove znatno bi uticao i na dalje korake u vezi sa Kosovom, jer će se prilikom predaje izveštaja trojke generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu meriti i šta je urađeno na planu saradnje s Tribunalom u Hagu.

ŽUPLJANIN PADA U RS?

Da je policija Stojanu Župljaninu za petama i da će on biti uhapšen, javno je još prošlog meseca obelodanio funkcioner MUP RS zadužen za saradnju s Hagom Dragi Milošević.

- Veoma smo mu blizu i zatvaramo mrežu. Imamo informacije da živi kao zver u divljini ili kao seljak u poljima. On je ovde i njegove veze sa Srbijom su prekinute. Čak je i njegova porodica protiv njega. Sigurno je da će uskoro biti uhapšen - rekao je tada Milošević. On je dodao da je nedavno oduzeta i benzinska pumpa koju je posedovala porodica Stojana Župljanina.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.