DEPSOTOVAC: Vulin i Antić posetili rudare u Senjskom rudniku

Izvor: Kurir, 06.Avg.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEPSOTOVAC: Vulin i Antić posetili rudare u Senjskom rudniku

Ministri su se spustili u okno gde su se iz prve ruke upoznali sa uslovima rada rudara i tom prilikom poručili rudarima da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći kako bi poboljšala situaciju u rudarstvu i unapredila uslove rada rudara

DESPOTOVAC - Ministar rudardstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin posetili su danas, povodom dana rudara, Senjski rudnik u opštini Despotovac, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << koji posluju u okviru Javnog predsuzeća za podzemnu eksploataciju uglja.

Ministri su se u pratnji direktora tog javnog preduzeća i Senjskog rudnika spustili u okno gde su se iz prve ruke upoznali sa uslovima rada rudara. Antić i Vulin održali su konferenciju za novinare 160 metara ispod površine zemlje, i tom prilikom poručili rudarima da će Vlada Srbije učiniti sve što je u njenoj moći kako bi poboljšala situaciju u rudarstvu i unapredila uslove rada rudara.

Antić je konstatujući da rudari rade najteži posao istakao da im se posebna zahvalnost mora odati zbog činjenice da su preduzeli sve kako bi se u najvećoj mogućoj meri nadoknadila količina uglja koja nedostaje Srbiji zbog majskih poplava na nekim od najvažnijih kopova. On je izrazio očekivanje da će biti stvoreni uslovi da Srbija u predstojeću zimu uđe mirnije nego što se to moglo očekivati u maju.

"Nama su prioriteti izlazak iz restrukturiranja JP Podzemna eksploatacija uglja i RTB Bor. Imamo mnogo izazova i problema, ali uveren sam da će vlada čitavu granu rudarstva staviti u vrh svojih prioriteta. Ministarstvo koje vodim i vlada znaju da prirodna bogatstva Srbije, odnosno mineralni resursi predstavljaju ogromnu razvojnu šansu a da rudarstvo jeste grana koja može da obezbedi privredni rast", rekao je Antić.

Kako je precizirao investicije su ključ budućeg razvoja rudarstva pa i javnog preduzeća podzemna eksploatacija uglja tako da će, iako se prirodna bogatstava ne mogu privatizovati, možda biti potrebno ući u strateška partnerstva.

"Projekat koji obećava jeste proširenje eksploatacije u rudniku Štavalj i izgradnja novog termo bloka, što je investicija od oko 800 miliona evra. Za takvu investiciju moramo obezbediti određenu vrstu partnerstva. Ako ćemo da gradimo termoelektranu ona ima smisla samo ako uđemo u proširenje rudnika kako bismo imali proizvodnju između dva i tri miliona tona godišnje", rekao je Antić.

On je precizirao da će konsolidacija JP Podzemna eksploatacija uglja državu koštati više od 100 miliona evra, ali da će ta sredstva biti ulagana postupno u narednih nekoliko godina. Vulin je rekao da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podržati inicijativu da se zaposli dodatni broj rudara, jer samo u Senjskom rudniku nedostaje oko 200 rudara u jamama.

"Nisu mere usporavanja zapošljavanja napravljene sa idejom da se proizvodni rad zaustavi, već sa idejom da se ne gomila nepotrebna administracija i oni koji ne donose novu vrednost", rekao je Vulin.Direktor JP Podzemna eksploatacija uglja Vladan Milošević izrazio je očekivanje da će uz pomoć Vlade Srbije podzemni kopovi uglja, koji posluju u okviru tog javnog preduzeća, postati finansijski samoodrživi.

Prema Miloševićevim rečima uz otvaranje nekoliko novih jama i podizanje tehnološkog nivoa eksploatacija, proizvodnju mrkog uglja bilo bi moguće udesetostručiti u roku od samo nekoliko godina.To, kako je precizirao, znači da bi umesto sadašnjih 600.000 tona uglja na godišnjem nivou to javno preduzeće moglo da proizvodi i do pet miliona tona.Veći deo uglja iz Resavskih kopova, tačnije oko dve trećine, troši se na snadbevanje termoelektrana, a ostatak odlazi u toplane i široku potrošnju.

"Posle poplava imamo povećanu potražnju i nastojimo da budemo društveno odgovorni, ali sa ovim stupnjem tehnološkog razvoja, ovo što proizvodimo je maksimum", rekao je Milošević i izrazio uverenje da će rudarski sektor uspeti da se izbori sa svim problemima koje trenutno ima uz pomoć reformske vlade.

Antić: Kopaćemo ugalj bez obzira na evropske naloge

Ministar rudarstva i energetike izjavio je danas da će Srbija u prestojećim decenijama, bez obzira na evropske naloge i sugetije, kao zemlja koja tek treba da se razvija i reindustrijalizuje koristiti ugalj za proizvodnju električne energije."Srbija mora da iskoristi svoja prirodna bogatstva i energiju koju ima. To je naše pravo i mi ćemo naći način da ga iskoristmo. Uveravam vas da ćemo u decenijama pred nama imati struju iz uglja, jer to je najjevtinije za naše građane i to našu politiku čini socijalno odgovornom", rekao je Antić prilikom otvaranja Muzeja ugljarstva u Senjskom rudniku.

Antić je rudarima, koji rade na eksploataciji uglja, garantovao u ime vlade da će njihova delatnost i njihove porodice imati budućnost.

Senjski rudnik je posetio i minisar za rad, zapošljavanje, ocijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin koji je, otvarajući muzej, rekao da nema poštenije profesije od rudara i seljaka.

"Samo rudar i seljak žive od zemlje, što nad njom to pod njom, a od zemlje se ne može ukrasti, tu nema laži i prevare", poručio je Vulin rudarima i njihovim porodicama.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Ministri okusili rudarski hleb

Izvor: Kurir, 07.Avg.2014, 08:59

DESPOTOVAC - Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ministar za rad Aleksandar Vulin posetili su juče, povodom dana rudara, Senjski rudnik u opštini Despotovac, koji posluje u okviru Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja...Ministri su se u pratnji direktora tog javnog preduzeća...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.