DEPRESIJA POSLE MOŽDANOG: Kad čitav svet stane

Izvor: Kurir, 11.Feb.2015, 19:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEPRESIJA POSLE MOŽDANOG: Kad čitav svet stane

Stanje praćeno izrazitom bezvoljnošću, promenom raspoloženja, tugom, odsustvom dinamičnosti, gubitkom motivacije za svakodnevne poslove, poremećajima u ishrani i spavanju često je kod pacijenata koji su doživeli šlog i nipošto se ne sme zanemarivati

Svi znaju da je moždani udar ili šlog jedno od najtežih zdravstvenih stanja. Nije nepoznato da pogađa brojne ljude širom sveta i da kod većine ostavlja dalekosežne posledice. Međutim, većina nas prvo pomisli >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << na fizičke posledice, pa se tako često govori o oduzetosti nekog dela tela ili pak cele jedne strane, otežanom obavljanju uobičajenih aktivnosti, teškoćama u govoru, nemogućnosti kretanja i slično. Ono što se obično zaboravlja, a što nikako ne bi trebalo, jeste depresija, koja se kod čak 30 odsto pacijenata javlja u prvih šest meseci nakon doživljenog moždanog udara, dok u prvih godinu dana čak polovina njih ima znake tog teškog psihološkog stanja.

Dr Kurir je istraživao kako se treba ophoditi prema osobama koje prolaze te teške trenutke nakon moždanog udara i kako im se može pomoći da ih lakše prebrode.

Dr Ivana Krdžić, neurolog Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“, naglasila je najpre da je moždani udar treći uzročnik smrtnosti u razvijenim zemljama sveta, odmah posle srčanih i malignih bolesti, ali prvi po invaliditetu koji ostavlja, što u velikoj meri narušava kvalitet života bolesnika i njegove porodice.

- Moždani udar je oboljenje s visokom stopom smrtnosti, a samo trećina bolesnika oporavi se do te mere da se može vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Depresija nakon moždanog udara je jedna od relativno čestih komplikacija, koja ima dugoročne negativne posledice po oporavak pacijenata. Ona se može javiti u dve faze. Može da bude reč o ranoj depresiji, koja se manifestuje u periodu od tri do šest meseci od doživljenog moždanog udara, ili kasnoj, koja se javlja godinu dana nakon šloga. Čak 30 odsto pacijenata koji prežive moždani udar ima simptome depresije u prvih šest meseci, dok u prvih godinu dana čak polovina pacijenata ima znake depresije. Zbog toga je jasno zašto je veoma važno rano njeno prepoznavanje i lečenje poremećaja raspoloženja - naglasila je dr Krdžić.

Činjenice

STATISTIKA JE POKAZALA:

- depresija nakon moždanog udara češće se javlja kod oštećenja leve hemisfere

- u manjem procentu češća je kod žena nego kod muškaraca

- može se javiti i kod manjih oštećenja na tzv. nemim regijama mozga. Ona se nekad otkrivaju prilikom ispitivanja pacijenata sa smetnjama pamćenja i raspoloženja

Što pre započeti lečenje

DOVOLJNA DOZA TERAPIJE JE OD PRESUDNE VAŽNOSTI

Lečenje depresije koja se javlja nakon moždanog udara potrebno je započeti što pre, a postoji čitava paleta antidepresiva koji su u upotrebi.

- To su najčešće inhbitori preuzimanja serotonina (SSRI), kao i inhibitori preuzimanja serotonina norepinefrina (SNRI). Oni imaju veoma dobar efekat ukoliko se primenjuju u propisanoj dozi i dovoljno dugo - istakla je dr Ivana Krdžić.

Postavljanje dijagnoze

Teškoće u govoru otežavaju procenu stanja pacijenta

Neki pacijenti imaju probleme s pamćenjem, orijentacijom, razlikovanjem lica, pa je nekad teško proceniti da li su takvi pacijenti samo dementni ili dementni i depresivni

Dr Ivana Krdžić objasnila je da utvrđivanje da li je pacijent depresivan ili ne, naročito kad se govori o blažim simptomima, nije uvek lako.

- Postoje brojne skale merenja kvaliteta života, raspoloženja i depresivnosti, ali i one nisu često u potpunosti upotrebljive kod pacijenata koji su doživeli moždani udar. To se posebno odnosi na one koji kao posledicu šloga imaju govorni poremećaj, pa se iz tog razloga ne mogu dobiti adekvatne informacije o stanju pacijenta i proceniti težina depresije. Tad je od presudne važnosti obaviti detaljan razgovor s porodicom pacijenta - istakla je ona i dodala da posle moždanog udara, osim depresije, izvestan broj pacijenata ima i kognitivne smetnje, odnosno smetnje s pamćenjem, orijentacijom, prepoznavanjem lica ili prostora, zbog čega je nekad teško proceniti da li su takvi bolesnici samo dementni ili dementni i depresivni.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.