Izvor: B92, 10.Dec.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEMANTI RIZE HALIMIJA

Presevo -- Predsednik SO Presevo i predsednik Partije za demokratsko delovanje Riza Halimi na konferenciji za novinare odrzanoj u Presevu 6.

decembra demantovao je informacije koje su se pojavile na sajtu B92. Na pomenutoj konferenciji Halimi je izjavio: "Ovu konferenciju za stampu morao sam da odrzim da bih odgovorio na kampanju Koordinacionog tela Savezne i Republicke Vlade u Bujanovcu, koja se preko pojedinih sredstava informisanja vodi ovih dana... Povod za ovu kampanju je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << moja cestitka koja je upucena prilikom 28. novembra, nacionalnog praznika svih Albanaca, preko saopstenja za javnost. Prvo je u Koordinacionom telu u Bujanovcu novinarima podeljen srpski prevod ovog saopstenja, koje je navodno preuzeto od veb-sajta SO Presevo, koji ustvari uopste ne postoji. Zapravo postoji mogucnost da je ovo Saopstenje preuzeto od sajta Preseva-kom koje kao i veliki broj sredstava za informisanje na albanskom jeziku objavile ovo saopstenje. Naravno da ovo bi bilo sasvim uobicajeno da nije napravljen ocigledan falsifikat time sto su ovom saopstenju pridodati kao podnaslovi sledece recenice: "Cestitamo 28.novembar Dan zastave, Rodjendan Adema Jasarija", "Samo ujedinjeni mozemo ostvariti nase snove", "Srescemo se u Pristini, Tirani, Kumanovu, Tetovu, Skoplju, Presevu, Bujanovcu, Medvedji, Prizrenu, Ulcinju, Valoni, Skadru..." Pravi smisao imputiranja ovih recenica razotkrio je veoma brzo jedan od clanova koordinacionog tela u Bujanovcu, Milovan Coguric, sekretar Saveznog Ministarstva Odbrane, koji je 3. decembra u Podgoričkim dnevnim novinama "Dan" izneo tvrdnju: "Riza Halimi pozvao Ulcinjane da pristupe albanskoj drzavi". U nastavku ovog scenarija, koji je prepoznatljiv i vec bezbroj puta vidjen za vreme ranijeg razima, iz kojeg vremena ima jos uvek prilican broj aktuelnih zvanicnika, kao sto je gospodin Coguric, prikazuju se Albanci kao destabilizacioni elemenat u smislu da "Militantno albansko krilo pojacano utice na rad politicara usmjeravajuci ih na destabilizaciju regiona"... Sa zaprepascenjem sam saznao da je falsifikovana verzija mojeg saopstenja objavljeno i u veb-sajtu B92. Pretpostavljam da su zrtve manipulacija Koordinacionog tela u Bujanovcu. Smatram da je celokupno ova epizoda planski smisljena da bi se blokirao zahtev Koordinacionog odbora, koji je upucen Koordinacionom telu Savezne i Republicke Vlade, kojim se trazi dinamizacija politickog procesa resavanja krize, u kojem se pored resavanja drugih zivotnih problema istice i neophodnost ukljucivanja Albanaca u lokalnim vlastima u Bujanovcu i Medvedji, ali isticana je i potreba da se zakonom regulise pitanje upotrebe nacionalnog simbola i obelezavanja nacionalnog praznika...

U okviru ove velike kampanje obuhvacen je i incident u Raincu kojom prilikom podmetnutim eksplozivom unisten je kontejner policije.

Predstavnici PDD i svih političkih subjekata Albanaca u ovom podrucju uvek su najostrije osudjivali i dalje osudjuju sve teroristicke akte i svaku primenu sile u resavanju političkih pitanja i uvek smo insistirali da se pocinioci kriminalnih dela najostrije kaznjavaju. U ovom pravcu jos jednom ponavljam da je takodje neprihvatljiva i veoma stetna stara sema po kojoj se bez prethodnih strucnih analiza uvek se unapred osudjuju Albanci za sva kriminalna dela koja se desavaju na ovom podrucju pa cesto kada su zrtve ovih akata sami pripadnici albanske nacionalnosti. Takodje je veoma stetna kompromitacija projekta multietnicke policije preko zloupotrebe kontejnera, navodno namenjenih za ovaj projekat, od strane specijalne policije koja je u prethodnom periodu izazvala niz incidenata koji nikada se javno ne osudjuju od strane Koordinacionog tela u Bujanovcu, ali ni od strane predstavnika partija koje drze vlast na drzavnom nivou", kaze se u saopstenju Rize Halimija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.