DELUJE SULUDO ALI OVO MORATE DA PROBATE Ovo je recept kako da napravite malog coveka

Izvor: medio.rs, 31.Maj.2015, 03:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DELUJE SULUDO ALI OVO MORATE DA PROBATE Ovo je recept kako da napravite malog coveka

Paracelsuzova ideja da ljudski život može biti stvoren veštački kroz strogo usaglašavanje magije i rituala nije ništa novo. On je tvrdio da možemo da napravimo sopstvenog malog čoveka u staklenoj boci

Homunkulus je izraz koji se uglavnom koristi kada se opisuje “mali čovek”. Jedan alhemičar iz 16. veka je verovao da može da se napravi sopstveni čovečuljak u staklenoj posudi.

Postoji nekoliko uputstava koja su detaljno objašnjavala kako da napravite “malog >> Pročitaj celu vest na sajtu medio.rs << čoveka”, a verovatno je najpoznatije uputstvo Paracelzusa, Nemačko-Švajcarskog renesansnog lekara, botaničara, alhemičara, astrologa i okultistu.

Paracelzus (puno ime: Teofrastus Filipus Aureolus Bombastus fon Hoenajm) je bio ozbiljan naučnik. I dan-danas koristimo njegove izraze za Cink, Gas, Hemiju i Alkohol, a takođe je osnovao i disciplinu toksikologije. Pored toga, poznat je po revolucionarnom insistiranju da se koriste posmatranja prirode, umesto da se odgovori traže u drevnim tekstovima, što je u njegovo vreme bila radikalna metoda medicinske prakse – danas, sasvim normalna.

Foto: Wikipedia/Gohnarch

Jednostavno, Paracelzusu možemo da zahvalimo za mnoge stvari, kao što je prvo kliničko/naučno spominjanje nesvesnog stanja i njegovog rada na polju psihoterapije, toksikologije, i generalno, unapređivanju medicine.

RECEPT ZA HOMUNKULUSA

Pored svih uspeha koje smo naveli iznad, Paracelzus je imao i jednu krajnje suludu ideju. Tvrdio je da možemo da napravimo sopstvenog malog čoveka u staklenoj boci.

- Neka seme muškarca trune samo od sebe u zatvorenoj staklenoj posudi zajedno sa najtrulijim konjskim izmetom četrdeset dana, odnosno dok ne počne napokon da živi, da se kreće i dok ne postane nervozan, što se lako može videti. Nakon toga, svakodnevno ga hrani i hrani oprezno i promišljeno ljudskom krvlju … ono postaje, pravo malo živo dete, kao i dete koje rodi žena, ali mnogo manje - napisao je Paracelzus.

Paracelsuzova ideja da ljudski život može biti stvoren veštački kroz strogo usaglašavanje magije i rituala nije ništa novo. Grčki mit o Pigmalionu ili Priče o jevrejskoj legendi Golemu samo su dva značajna primera koja su hiljadama godina golicala maštu alhemičara.

Foto: Wikipedia/HMman

Čak do kraja do 18. veka verovalo se da deca dobiju sve bitne odlike od oca. Smatralo se da su majke samo “sirovi materijal” i da one ne doprinose ništa više od same materice.

Paracelzusova fascinacija spermom nije završila samo na pokušaju da stvori “malog čoveka” u staklenoj boci. On se žestoko protivio masturbaciji i često je pisao o tome. Bojao se da bi se sperma, koja nije našla put do materice, mogla da se pretvori u čudovište. Takođe je bio i žestoki protivnik apstinencije, tvrdeći da je sperma unutar muškog tela opasna i da je jedini način da se neženjama pomogne – kastracija.

Prema istoričaru Vilijamu Njumanu, “Paracelzusove ideje bile su bizarne čak i za 16. vek”. On je bio religiozan, ali nije praktikovao religijske obrede. Zapravo, čini se da je bio prilično teški alkoholičar. Koliko znamo, nije imao interes za seks i nikada nikome nije dopustio da ga vidi golog.

Nastavak na medio.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta medio.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta medio.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.