DELTA SOJ VIRUSA PONOVO ZATVARA DRŽAVE: Od Izraela do Rusije i Portugala jačaju mere zbog širenja korone

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2021, 09:42

DELTA SOJ VIRUSA PONOVO ZATVARA DRŽAVE: Od Izraela do Rusije i Portugala jačaju mere zbog širenja korone

Island, za razliku od drugih država, potpuno popustio sve mere

Pandemija kovida-19 čija se vrlo zarazna delta varijanta, odnosno indijski soj virusa, širi svetom, izaziva novu zabrinutost. Australija je u petak ponovno zatvorila delove Sidneja a Izrael uveo obavezu nošenja maski u zatvorenim javnim prostorima.

U Australiji, koja je dosad dosta uspešno suzbijala širenje zaraze, vlasti su naredile zatvaranje četiri četvrti u središtu Sidneja od petka u ponoć >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi se sprečilo širenje delta varijante, prvi puta otkrivene u Indiji.

Ukupno je 65 osoba ove nedelje imalo pozitivan rezultat na testiranju za koronavirus, a svi su u vezi s vozačem koji je prevozio osoblje avio kompanija iz aerodroma u Sidneju do hotela.

Više zemalja suočava se s novim rastom slučajeva, delomično povezanih s varijantom delta, koja je već odgovorna za novo širenje zaraze u Velikoj Britaniji poslednjih nekoliko nedelja.

Izrael je u petak objavio nove mere zbog povećanog broja slučajeva: zemlja koja je provela široku kampanju vakcinacije, ponovno je uvela nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u firmama.

Moskva, epicentar širenja delta varijante u Rusiji, objavila je da se vraća na rad od kuće za oko 30 posto zaposlenih u firmama.

Takođe suočen s novim rastom slučajeva zbog varijante delta, Portugal je odlučio privremeno prekinuti popuštanje mera a čak ih i ojačati u Lisabonu.

Berlin je dodao Portugal i Rusiju na popis zemalja "s varijantama", što praktično znači da se u Nemačku ne može ući iz te dve zemlje.

Španija ima novo žarište koje je proizvelo studentsko putovanje na Baleare.

Švajcarska je od subote ukinula dobar deo restrikcija koje su još bile na snazi, i biće lakše ući u zemlju.

Island je u petak kao prva evropska zemlja koja je ukinula sve mere.

Afrika, koja daleko zaostaje za ostatkom sveta u smislu cepljenja, pogođena je trećim talasom pandemije, koji je ponovno veliki izazov za bolničke sisteme.

Nekoliko hiljada Južnoafrikanaca u petak je protestovalo u Pretoriji na poziv opozicione stranke Borbi za ekonomsku slobodu (EFF) tražeći ubrzanje cepljenja protiv kovida-19.

Iako je generalno epidemija trenutno u silaznoj putanji, s obzirom na to da je broj slučajeva u svetu na najnižom nivou od februara, delta varijanta mogla bi dovesti do porasta broja slučajeva ovo leto ako se ništa ne učini kako bi se sprečilo njezino širenje, upozoravaju stručnjaci i epidemiološke vlasti, a prenosi agencija Frans Prese.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.