DELEVIĆ: O RATIFIKACIJI SSP ODLUČIĆE ONO ŠTO BRAMERC KAŽE

Izvor: Kurir, 12.Jun.2010, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DELEVIĆ: O RATIFIKACIJI SSP ODLUČIĆE ONO ŠTO BRAMERC KAŽE

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izrazila je očekivanje da će ižveštaj glavnog haškog tužioca obezbediti u ponedeljak saglasnost Brisela za početak ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom.

BEOGRAD - Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije Milica Delević izrazila je očekivanje da će ižveštaj glavnog haškog tužioca obezbediti u ponedeljak saglasnost Brisela za početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju  sa Srbijom.

"Znajući napore u cilju hapšenja preostale dvojice haških optuženika verujem da će izveštaj Serža Bramerca biti takav da omogući početak ratifikacije SSP", rekla je Delević.

Prema njenim rečima, raspoloženje unutar Unije je takvo da će o ratifikaciji odlučiti ono što Bramerc bude rekao, podsetivši da je od poslednjeg sastanka Saveta ministara u decembru prošle godine, kada je bilo reči o Srbiji, uspostavljena neka vrsta dogovora da se kao mera postignutog napretka uzima ocena glavnog tužioca.

Bramerc će u ponedeljak na sastanku u Luksemburgu obavestiti ministre spoljnih poslova o saradnji država na prostoru bivše Jugoslavije s Haškim tribunalom, pre nego što 18. juna podnese izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Holandija je jedna od država-članica Unije koja se do sada protivila početku ratifikacije ŠP, insistirajući na tome da Srbije prethodno mora da dovede do kraja saradnju s Tribunalom, odnosno da uhapsi bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića i bivšeg predsednika Republike Srpske Krajine Gorana Hadžića.

Iz Holandije je ovih dana poručeno da se ta zemlja neće protiviti odluci o početku ratifikacije SSP ukoliko se Bramerc pozitivno izjasni o naporima Srbije u cilju pune saradnje s Tribunalom.

Prema njenom mišljenju, početak ratifikacije SSP svakako će doprineti stvaranju pozitivne atmosfere za prosleđivanje kandidature Srbije Evropskoj komisiji na izradu mišljenja, što je sledeći korak na putu Srbije ka EU.

Svaki sastanak Saveta ministara je prilika da se o tome razgovara, a trenutak kada će zahtev za članstvo biti prosleđen Komisiji zavisi od postizanja dogovora unutar samog Saveta ministara, dodala je ona.

Na Srbiji je da sa svoje strane, radom na reformama, i rešavanjem otvorenih pitanja stvori političku klimu u kojoj je donošenje svih odluka u vezi sa napretkom naše zemlje na putu ka EU nešto prirodno i nesporno i, samim tim, verovatno da se dogodi", zaključila je Delević.

SSP treba da ratifikuje 27 članica Unije

Na pitanje šta će odmrzavanje SSP konkretno doneti Srbiji, Delević je navela da, iako je reč o proceduralnom koraku, ovaj sporazum, za razliku od Prelaznog trgovinskog sporazuma koji je na snazi, obuhvata daleko širi set odnosa od trgovinskih.

Ona je, međutim, ukazala na činjenicu da SSP treba da ratifikuje 27 članica Unije i da se stoga ne može očekivati da taj proces bude brz.

"U slučaju Hrvatske proces ratifikacije je trajao dve i po godine", podsetila je direktorka Kancelarije za pridruživanje Srbije EU.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.