Izvor: B92, 25.Jun.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DELEGACIJA SPS RAZGOVARALA SA KOSTUNICOM I ZIZICEM

Delegacija Socijalisticke partije Srbije, koja je u utorak uvece usla u Palatu federacije u Beogradu, razgovarala je sa predsednikom SRJ Vojislavom Kostunicom. 'Od predsednika smo dobili uveravanja da ce se zalagati za postovanje Ustava i zakona SRJ i u tom smislu on je protiv svakog izrucenja mimo Ustava i zakona', izjavio je visoki funkcioner SPS-a Branislav Ivkovic Radiju B92, i dodao da ce se razgovori nastaviti u sredu u 11 h u palati federacije. Ivkovic je takodje rekao da je oko ponoci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvao preostale demonstrante ipsred Palate da se razidju. Delegacija je razgovarala i sa saveznim premijerom Zoranom Zizicem. To je pred vise hiljada pristalica Slobodana Milosevica, koji su i posle 22 h, nakon mitinga i protestne setnje, ostali pred Palatom federacije, saopstio funkcioner SPS-a Zoran Andjelkovic koji je, takodje, bio na razgovoru u zgradi savezne vlade. Andjelkovic je rekao da je delegacija Zizicu podnela zahtev da se za sredu sazove sednica Saveznog ustavnog suda kako bi se Uredba o saradnji s Haskim tribunalom proglasila neustavnom. Zizic je, prema Andjelkovicevim recima, rekao delegaciji SPS-a da njegova stranka, Socijalisticka narodna partija Crne Gore, nije ni znala da je zakazana sednica savezne vlade, na kojoj je usvojena Uredba o saradnji s Hagom. Zizic je, takodje, kazao da ce glavni odbor SNP u petak razmotriti ostavke koje su ponudili njeni ministri u saveznoj vladi, rekao je Andjelkovic. "Ako ostavke budu prihvacene, savezna vlada ce pasti", dodao je Andjelkovic i dobio freneticno odobravanje simpatizera SPS i Milosevica. Demonstranti su uzvikivali: "Izdaja", "Pustite Slobu"... Ispred Palate se nalazio kordon u kojem je bilo pedesetak policajaca i atmosfera je bila vrlo napeta.

Pristalice Slobodana Milosevica su pred zgradu savezne vlade dosle posle protestnog mitinga na Trgu republike. "Trazimo ostavke i savezne i republicke vlade. Oni su prevarili narod, govoreci da nece biti izrucivanja Hagu", rekao je funkcioner SPS Ivica Dacic istakavsi zahtev za raspisivanje novih saveznih izbora. Kako je javio reporter Radija B92, u toku protestne setnje doslo je do vise odvojenih incidenata - uglavnom verbalnih obracuna sa prolaznicima koji su negodovali zbog protesta SPS-a i porucivali im da oni svi zajedno treba da idu u Hag, ali se desila i manja tuca sa jednim tinejdzerom kod kafane 'London'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.