Izvor: B92, 27.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEL PONTE: VJ SKRIVA GENERALA MLADICA

Njujork -- Glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte upozorila je u utorak Savet bezbednosti da vlasti u Beogradu i Banjaluci nastavljaju opstrukciju nastojanja Medjunarodnog tribunala da se privedu pravdi svi optuzeni za ratne zlocine u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu. Del Ponteova je bila posebno kriticna prema saveznim vlastima u Beogradu optuzujuci ih da - dok verbalno prihvataju obaveze koje SRJ ima prema Medjunarodnom krivicnom sudu za ratne zlocine u bivsoj Jugoslaviji - u praksi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sprecavaju nastojanja republicke vlade Srbije da ta saradnja Beograda sa Hagom krene kolosekom koji je jedino prihvatljiv za medjunarodnu zajednicu. "Uprkos svojim izjavama, savezne institucije opstruiraju rad mog predstavnistva u Beogradu", rekla je Karla del Ponte, u svom redovnom izvestaju Savetu bezbednosti, osnivacu Haskog tribunala.

"Potreban nam je pristup dokumentima, arhivama i svedocima. Medjutim, na saveznom nivou u Beogradu uskracuje nam se pristup tim vaznim dokaznim materijalima, sa objasnjenjem da ne postoji zakonski osnov koji bi to dozvoljavao. Istovremeno, dok jugoslovenske savezne vlasti nastavljaju da objasnjavaju kako je za saradnju SRJ sa Tribunalom neophodno predhodno usvajanje odgovarajuceg zakona, sa njihove strane ne vidi se napor da se urbrza donosenje tog zakona. Naprotiv". Del Ponteova je ("sa zaljenjem", kako je naglasila) obavestila Savet bezbednosti da general Ratko Mladic, optuzen za najteze ratne zlocine u svojstvu nekadasnjeg komandanta oruzanih snaga bosanskih Srba, zivi i dalje neuznemiravan u SRJ "pod zvanicnom zastitom" Vojske Jugoslavije. Tim povodom, ona je upozorila da istovetan tretman "zastite od domaceg i medjunarodnog pravosudja" imaju u Srbiji i trojica oficira bivse JNA (Sljivancanin, Mrksic i Radic), optuzenih za ratni zlocin u Vukovaru, 1991. Glavni tuzilac Medjunarodnog tribunala obavestila je Savet bezbednosti i o pokretanju postupka protiv vise osoba osumnjicenih za zlocine na Kosovu, posle uspostavljanja medjunarodne civilne i vojne uprave u pokrajini, kao i protiv osumnjicenih za zlocine tokom nedavnih sukoba u Makedoniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.