Izvor: B92, 20.Nov.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DEL PONTE OTVORILA DVE ISTRAGE O ZLOCINIMA U MAKEDONIJI

Skoplje -- "Ovde sam da bih vas informisala da sam upravo otvorila dve istrage o zlocinima u Makedoniji", rekla je glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte u utorak uvece u Skoplju, nakon razgovora koji je u toku jednodnevne posete imala sa makedonskim zvanicnicima, javlja za B92 Safet Bisevac. Del Ponte je rekla da se prva istraga odnosi na zlocin koji su pocinile makedonske snage bezbednosti, a druga za zlocine za koje je odgovorna ONA. Odbijajuci da precizira o kojim je slucajevima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rec, Del Ponte je rekla da timovi Haskog tribunala vec duze vreme prikupljaju relevantne informacije. "Kada se zavrsi istraga, za dva meseca ponovo cu doci u Skoplje", rekla je Del Ponte, dodajuci da je od makedonskih vlasti dobila saglasnost za potpunu saradnju u sto brzem rasvetljavanju obe istrage. Nezvanicno, prvi slucaj odnosi se na akciju makedonske policije u skopskom selu Ljuboten, za koju mestani tvrde da je rukovodio licno ministar policije Ljube Boskovski, o cemu postoje i dokazi. Tada je poginulo 9 osoba albanske nacionalnosti a preko 100 je osoba privedeno u policijsku stanicu u susednom selu Ljubanci, u cijoj blizini je jedan dan ranije od nagazne mine poginulo 8 pripadnika makedonske policije. Druga otvorena istraga, nezvanicno, obuhvata najmanje dva slucaja; masakar kod sela Vejce u kojem je ubijeno i masakrirano 8 makedonskih vojnika kao i navodno postojanje masovne grobnice kod sela Neprosteno -gde se prema informacijama makedonske policije nalaze zakopana tela najmanje 6 civila makedonske nacionalnosti, koje su prethodno kidnapovali pripadnici ONA.

Makedonski predsednik Boris Trajkovski potvrdio je u utorak uvece da ce Makedonija u potpunosti saradjivati sa Tribunalom. U saopstenju kabineta makedonskog predsednika istice se da je predsednik Trajkovski u razgovoru sa Del Ponteovom istakao da tuzilastvo Haskog tribunala ne sme da zaboravi cinjenicu da je Makedonija bila brutalno napadnuta od strane terorista i kriminalnih bandi i da zbog toga ne sme da se uspostavi princip jednake krivice izmedju zrtve i napadaca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.