DEČANI NA UDARU! ALBANCI NASTAVLJAJU SA UGROŽAVANJEM MANASTIRA: Atak na srpsku baštinu pod zaštitom UNESKA (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Avg.2020, 01:10

DEČANI NA UDARU! ALBANCI NASTAVLJAJU SA UGROŽAVANJEM MANASTIRA: Atak na srpsku baštinu pod zaštitom UNESKA (VIDEO)

Već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

Manastir Dečani ponovo je na udaru - tzv. lokalne kosovske vlasti, uz podršku nadležnih u Prištini, počele su intenzivne radove na izgradnji magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira, iako je to zabranjeno zakonom. Time su kosovski Albanci pokazali koliko je ugrožena srpska baština.

- Do sada je bilo više pokušaja da se naruši integritet zaštićene >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zone nezakonitim aktivnostima, ali sada je bez ikakvog skrivanja pokrenuta intenzivna aktivnost koja za cilj ima da praktično završi gradnju puta i tako dugoročno ugrozi manastir Visoki Dečani. Unutar zaštićene zone trenutno aktivno rade teške mašine, postojeća podzida se uklanja i gradi nova, a put znatno proširuje. Teretni kamioni građevinske firme "Ljika" aktivno dovoze krupni šljunak, koji bageri raspoređuju po putu, a valjak poravnava. Put se proširuje za još par metara od dosadašnje širine, u rangu magistralnog puta prve kategorije. Postavljaju se široke cevi za drenažu na nekoliko mesta - saopštavaju iz Eparhije raško-prizrenske.

ХИТНО: Локалне косовске власти противно закону о заштићеним зонама, противљењу међународне заједнице и СПЦ настављају са градњом магистралног пута Дечани-Плав, сада и унутар заштићене зоне око манастира. САОПШТЕЊЕ ЕПАРХИЈЕ: https://t.co/XDVyj9gI3j pic.twitter.com/jc3VAtxiMn

— Sava Janjic (@SavaJanjic) August 13, 2020

​Kako dodaju, zbog prolaska velikog broja teških građevinskih vozila svakodnevno, već su moguća statička oštećenja na samoj crkvi iz 14. veka i manastirskim objektima.

- O ovim radovima nije obaveštena ni Komisija za zaštićene zone, ni međunarodni predstavnici, kao ni manastir Visoki Dečani - navode iz Eparhije.

Отворено кршење закона и одлука Савета о заштићеним зонама, као и више од 4 год неиспуњавања одлука Уставног суда Косова којим се гарантују имовинска права манастира недвосмислено показују да косовске институције, посебно оне у Дечанима, директно раде против УНЕСКО и СПЦ баштине. pic.twitter.com/xvWh7FDj9r

— Sava Janjic (@SavaJanjic) August 13, 2020

​Eparhija Raško-prizrenska i manastir Visoki Dečani, u čijoj se zoni ovaj magistralni put gradi, najoštrije je osudila "otvoreno i bezočno kršenje zakona na štetu jednog od najznačajnijih UNESKO spomenika na ovom delu Balkana".

- Ovakvo ponašanje kosovskih institucija jasno pokazuje ne samo nespremnost institucija u Prištini da zaštite ovaj značajni manastir i spomenik svetske kulturne baštine, već otvoreno kršenje postojećih kosovskih zakona na štetu ugrožavanja prirodne okoline oko manastira, što će imati nesagledive posledice - kažu u Eparhiji.

Podsećaju da ovo nije jedini slučaj kršenja zakona i sudskih odluka na štetu manastira Dečani jer tzv. opštinske vlasti već više od četiri godine odbijaju da izvrše odluku Ustavnog suda u Prištini kojom se garantuju imovinska prava manastira.

- Ovakvo otvoreno neprijateljsko ponašanje i uništavanje prirodne okoline oko manastira od strane kosovskih institucija, predstavlja nesumnjiv pokazatelj krajnje ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na ovom prostoru. Eparhija i manastir podsećaju da je stav međunarodnih institucija i Saveta za implementaciju zona da se završi ranije započeta zaobilaznica oko zaštićene zone i time izbegne šteta koja se trenutno pravi. Eparhija Raško-prizrenska će o svemu još jednom obavestiti sve međunarodne predstavnike u Prištini i inostranstvu sa zahtevom da se sa radovima hitno prestane, da se načinjena šteta popravi vraćanjem puta na prvobitnu širinu i manastir zaštiti od daljeg agresivnog ponašanja kosovskih vlasti - navode iz Eparhije i apeluju na sve nadležne da se "ove nezakonite aktivnosti smesta obustave i spreči uništavanje jedinstvenog prirodnog ambijenta oko manastira".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.